Mimoděložní těhotenství

Termínem mimoděložní těhotenství (Gravidita extrauterina) se nazývá stav, kdy oplodněné vajíčko cestou z vejcovodu do dělohy nedorazí. Co je příčinou a jak nebezpečné je mimoděložní těhotenství pro ženu?
Malinké tělíčko miminka v dlani

Mimoděložní těhotenství může být způsobeno

  • Nedostatkem mikroskopických řasinek, které posouvají vajíčko z vejcovodu do dělohy. Příčinou jejich ztráty může být zánět ve vejcovodu.
  • Dalším důvodem mimoděložního těhotenství mohou být defekty vejcovodu (jamky, do nichž vajíčko zapadne, srůsty, vrozené či získané zúžení vejcovodu např. zánětem).

Co se děje s vajíčkem "mimo" dělohu


Vývoj vajíčka mimo dělohu může skončit různě.
  • Možností u mimoděložního těhotenství je, že vajíčko spontánně odumře a samo se vstřebá. Maminka v tomto případě ani nemusí postřehnout, že se něco dělo.
  • Nebo dojde k tomu, že vajíčko odumře a je vypuzeno do břišní dutiny ženy. To je nejčastějším ukončením mimoděložního těhotenství. Vejcovod se snaží vajíčko dostat ven, stahuje se, a tím vajíčko vypudí do břicha ženy. Tento stav provází krvácení do břišní dutiny. Jelikož je vajíčko "potraceno", začne žena krvácet z dělohy. K této situaci většinou dojde přibližně sedm až osm týdnů po vynechání menstruace. Stav se dále vyvíjí chronicky. Žena pociťuje bolesti na jedné straně podbřišku a může se stát, že krvácení způsobí ženě anémii. Přesnou příčinu a nález určuje až ultrazvukové vyšetření.
  • Horší variantou při mimoděložním těhotenství je, když se vajíčko stále vyvíjí a roste. Přibližně pět až sedm týdnů po vynechání menstruace praskne stěna vejcovodu a vzniklou dírou se vajíčko dostane do břišní dutiny. Tím dojde k nebezpečnému krvácení do dutiny břišní. Žena náhle pocítí prudkou, stupňující se bolest v celém podbřišku. Ženě začne klesat tlak a puls, pokožka bledne, končetiny jsou studené. Rozvíjí se tzv. hemoragický šok z velké, až několikalitrové, ztráty krve. Proto je velmi důležité, aby byla žena co nejrychleji převezena do nemocnice, kde ji čeká ultrazvukové vyšetření a cesta na sál, kde podstoupí chirurgický zákrok.

Nebezpečí pro těhotnou ženu v případě mimoděložního těhotenství

Ze začátku probíhá mimoděložní těhotenství stejně jako normální. Nastávající maminka nedostane menstruaci, může cítit napětí v prsou, nechutenství, nevolnosti. Těhotenský test je pozitivní, protože v krvi je obsažen hormon tvořený placentou v období těhotenství (tzv. HCG hormon).
Kvůli nebezpečnosti mimoděložního těhotenství se zjišťuje umístění vajíčka již v rámci prvního těhotenského ultrazvuku u gynekologa. V případě potřeby dalšího vyšetření se využívá i zavedení optiky do dutiny břišní - laparoskopie. Neuškodí, když se při návštěvě lékaře ujistíte, že se vajíčko opravdu nachází v děloze.
Ve vzácných případech totiž mimoděložní těhotenství pokračuje. Plod svým pohybem způsobuje ženě bolest a bývá deformovaný. Proto se takové těhotenství v zájmu ochrany zdraví těhotné operativně ukončí.

Další zajímavé články

Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Šestinedělí - puerperium
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Bolest při porodu a její utišení
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies