Umělé oplodnění

U některých párů není možné z různých důvodů oplodnění klasickým způsobem a přesto si dítě moc přejí. V dnešní době existují dva způsoby, jak dosáhnout oplodnění uměle (umělé oplodnění).
Muž ležící vedle těhotné ženy a objímající její břicho

Oplodnění je proces kdy je spojeno vajíčko ženy se semennou buňkou (spermatem) muže. Za běžných podmínek dochází k oplodnění při pohlavním styku. Oplodněné vajíčko putuje do dělohy, kde v její sliznici probíhá vývoj plodu.

 

Z různých důvodů není oplodnění tímto způsobem možné. Existují dvě možnosti, jak vajíčko oplodnit uměle (tzv. inseminace a in vitro).

Inseminace

U inseminace je sperma dopraveno do dělohy nebo pochvy speciálním nástrojem. Sperma může pocházet od vlastního muže ženy (homologní inseminace ) nebo od dárce (heterologní inseminace).

In vitro

In vitro je metoda takzvaného mimotělního oplodnění, protože oplodnění je dosaženo mimo tělo ženy. Ve většině případů ve skleněné zkumavce.

Umělé oplodnění – v jakém případě se provádí

Umělé oplodnění se provádí v případě, že má žena porušenou funkci vejcovodů. Ty jsou pak neprůchodné, což znamená, že vajíčko a sperma se nemohou nikdy spojit. To se provádí metodou in vitro. Dále přichází umělé oplodnění v úvahu, když má muž sníženou plodnost (malý počet nebo poškození spermií). V tomto případě se umělé oplodnění provede metodou inseminace.

Umělé oplodnění – jak se provádí

V první řadě se musí provést několik základních vyšetření. Od devátého dne menstruačního cyklu ženy se každý den kontroluje růst vajíčka ve vejcovodu. Nakonec se v nejvhodnějším okamžiku vyvolá uvolnění vajíčka pomocí injekce a je dopraveno sperma.

U metody in vitro se zralé vajíčko vyjme jehlou přes vagínu nebo dutinou břišní. Ve zkumavce se vajíčko se spermiemi spojí. Poté se musí počkat až vyroste mnohobuněčný zárodek (tzv. embryo), který bude pochvou zaveden do dělohy.

 

Podle dosavadních zkušeností lze říci, že u umělého oplodnění, pokud je provedeno odborně, nehrozí žádné vyšší riziko poškození plodu nebo že budoucí dítě bude postižené.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies