Kojenecké plavání

Otužilost a odvaha - to jsou dvě z mnoha předností, které miminka díky vodě získávají. Neváhejte a pusťte se se svým miminkem do prvních lekcí plavání. Není to nic těžkého a přinese vám to radost ze vzájemného poznávání.

Miminko plavající pod vodou

Co přináší kojenecké plavání dětem a kdy s ním začít?

Kojenecké plavání je jedna z prvních sportovních ale také společenských aktivit, které nejčastěji maminka s děťátkem podniká.
Pohyb ve vodě je nejpřirozenější aktivitou i pro nejmenší děti, vždyť vodou byl již obklopován plod po celou dobu jeho nepřetržitého vyvíjení se mezi teplými děložními stěnami naplněnými plodovou vodou. Tím, že dítě po porodu a kdykoli potom ponoříme do vody teplé 37-38 stupňů usnadníme jeho adaptaci na nové prostředí.
Dotyky ve vodě pak dokáží stimulovat pozitivní vývoj dítěte.

Čeho docílíme pravidleným plaváním s kojencem?

Plaváním přiměřeně namáháme srdečně-cévní systém dětí, tím zesilujeme srdeční sval a dochází ke zvětšení srdečních komor.

  • U plavajících dětí v kojeneckém věku je počet pulsů za min. o 10-15 tepů nižší než u neplaváčků. Správná technika dýchání, která je součástí lekcí kojeneckého plavání, zajišťuje dětem dostatečnou a správnou výměnu kyslíku i v okrajových částech plic.
  • Příznivým následkem je zvýšení vitální kapacity plic, pružnosti a rozpínavosti hrudního koše kojence. Objem plic je u plavajících dětí v kojeneckém věku o 10-15% větší než u neplavajících. Dýchání je kvalitnější, neboť funguje celá plicní plocha.
  • Vlivem aktivní činnosti dolních končetin ve vodě se zlepšuje střevní peristaltika, dochází k všestrannému posilování celéhé tělíčka, zvláště svalů páteřního korzetu, plotýnek, svalů břicha a vnitřních stehenní svalů. Posílení břišních svalů a podpora střevní peristaltiky výrazně pomůže dětem, které mají potíže s kojeneckou kolikou.

Psychický význam kojeneckého plavání

Nezanedbatelný je i vliv na upevnění vazby mezi dítětem a rodičem, s kterým miminko plave. Oba dva se musí během lekce na sebe plně soustředit, vnímat se a reagovat na sebe. Vzniká tak krásné citové pouto a rodiče se učí znát své miminko mnohem lépe. Rodiče i miminko se ale také seznamuje s ostatními dětmi a jejich maminkami a tím rozvíjíme první kontakty s vrstevníky. To vše pomáhá jeho osobnímu rozvoji a psychické vyrovnanosti. Nakonec je třeba říci, že pohyb ve vodě příjemně unavuje a podporuje chuť k jídlu.

Kdy s kojeneckým plaváním začít?

Miminko může začít plavat v okamžiku, kdy má zahojený pupíček a má zpět svou porodní váhu. Přesto však je lepší začít plavat až v momentě, kdy mají rodiče s děťátkem alespoň částečně stabilizovaný denní režim.

Efekt plavání je založený na každodenním trénování a jeho zařazení do denního režimu rodiny není někdy bez problémů.

Pokud jste se rozhodli zvolit kojenecké plavání jako tu správnou aktivitu pro vás,nezbývá vám nic jiného než vybrat si ten správný baby klub, zavolat instruktorce a domluvit si první lekci třeba i u vás doma ve vaně nebo rovnou v malém bazénku. Doma ve vaně nebude potřebovat nic než vodu, ručník a dobrou náladu a pak už můžete vyrazit na plavání mezi ostatní maminky s dětmi.

Nevýhody dětského plavání

Chlorovaná voda dráždí citlivou dětskou pokožku, takže je důležité používat kvalitní dětskou kosmetiku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies