Bolest při porodu a její utišení

Připravujete se na porod a obáváte se bolesti...pro uklidnění a menší obavu je zde pár informací o používaných lécích a také návod, jak se na porod lépe připravit. Důležité je tišení bolesti...
Ženská ruka držící nožičky plačícího miminka
K porodu dochází za fyziologických okolností průměrně za 266 dnů (tj. 38 týdnů) od početí. Rozptyl 2 týdnů skutečného dne porodu od vypočítaného termínu je ještě považován za možný, fyziologický.

Tišení bolesti během porodu

Během první doby porodní pociťuje rodička bolesti za kontrakcí. Bolest je tupá, tzv. viscerálního charakteru. Při fyziologické děložní činnosti jde zejména o bolesti v podbřišku a až poté v křížové krajině.
Stahy jsou nejbolestivější na konci první doby porodní. Během druhé porodní doby se přidružuje ostrá bolest, která vzniká v důsledku roztahování měkkých porodních cest. Volba porodnické analgezie je vždy individuální a záleží zejména na psychickém a fyzickém stavu rodičky a na zkušenostech porodníka, porodní asistentky a anesteziologa.

Nefarmakologické tišení bolesti při porodu

K nefarmakologickým opatřením bolestí při porodu patří zejména psychosomatická příprava ženy na porod. Její seznámení s průběhem porodu a nácvik chování během něj může napomoci snížit bolestivé vnímání kontrakcí.

Farmakologické tišení bolesti při porodu

K farmakologické porodnické analgezii jsou užívány tyto skupiny léků:

Celkově aplikovaná analgetika, spazmolytika a anxiolytika

Tyto látky se používají v dávkách, které bolest pouze utlumí. Jsou indikovány pouze v první době porodní. Při vyšším dávkování hrozí riziko útlumu dechu matky i plodu. Sem patří z analgetik např.: Dolsin, Fentanyl, Tramadol, Sufentanyl, z anxiloytik např.: Prometazin, jeho kombinace s Torecanem a Dolsinem, tzv."lytické směsi" nebo "neuroplegická analgezie" (Dolsin, Prometazin, Chlorpromazin, Dihydroergotoxin).

Inhalační přípravky

Směs kyslíku a oxidu dusného v analgetické dávce může být podávána v průběhu první i druhé doby porodní. K aplikaci inhalačních přípravků se používají samoobslužné přístroje. V našich podmínkách je použití tzv."rajského plynu“ málo rozšířené - zřejmě z důvodu rizika kontaminace prostředí a ovlivnění zdravotnického personálu.

Paracervikální blokáda

Při paracervikální blokádě se lokálním anestetikem infiltruje tkáň kolem děložního čípku na úrovni poševní klenby. Výkon je možno provést pouze tehdy, pokud není zašlá branka.

Pudendální blokáda

Blokáda n. pudendus se provádí chvíli před tím, než chceme dosáhnout ochabnutí a analgezie svalstva pánevního dna. Rutinně se provádí u všech operačních vaginálních porodů, u porodů plodů v poloze pánevním koncem a u předčasných porodů.

Epidurální analgezie

Epidurální analgezie patří mezi nejúčinnější metody ovlivnění bolesti za porodu. Je bezpečná pro matku i plod, vykazuje až 90% účinnost.

Lokálních anestetika

Z lokálních anestetik se používají Marcain a Sufenta. Mezi možné komplikace patří infekce v místě vpichu, proniknutí do subdurálního prostoru a krvácení z poraněných cév.

Další zajímavé články

Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Šestinedělí - puerperium
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Mimoděložní těhotenství
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies