Bezbolestná léčba zubního kazu

Věda a technika dokážou opravdu zázraky, teď už o tom nemůže být žádného sporu. I když trvalo jim to teda pěkně dlouho, přijít s bezbolestnou technologií na odstraňování zubního kazu. Čtěte dál a zjistíte, na co přesně se už můžete začít těšit.

Muž bělící si zuby přístrojem

Konec zubařského středověku

Pro ty z nás, kteří mají vyloženě panický strach z vrtání zubů nebo alespoň bytostný odpor ke kovovým nástrojům páchajícím destrukci v naší ústní dutině, je bezbolestná náhražka za vrtání něčím jako svatým grálem. I pokud ale patříte mezi nebojsy nebo vám to nevadí nijak výrazně, pořád se jen stěží dá označit vrtání za příjemné. Dá se tedy říct, že po takové technologii určitě je velká poptávka. Řešení téhle hádanky ovšem pro vědce nebylo jednoduché najít, přes všechny ty dobré důvody, proč se tím zabývat. Nakonec se jako účinná ukázala plazma. Nebojte, nikdo vám nebude do zubů střílet z laserové pistole nebo tam něčím svářet, no i když... V principu jde o jako kdyby spálení bakterií a natavení povrchové vrstvy zubu, není to však žhavé ani nijak dramatické. Je to mnohem podobnější spíše malému světýlku a foukání studeného vzduchu, které by mělo být naprosto bezbolestné. Zde si můžete prohlédnout praktickou demonstraci "plazmového kartáčku" (a pro ty z vás, kteří neumí anglicky, vysvětlím zbytek informací v dalším odstavci):

 

Zářivá zubní budoucnost

Jak jste mohli vidět v ukázce, "zubař" si byl schopný čistit zuby plazmovým kartáčkem sám na sobě, aniž by byť jen mrknul. Zatím je to pořád experimentální technologie, ale už se bude začínat s testy na lidech, a když všechno půjde dobře, měla by být v zubařských ordinacích dostupná od roku 2013. Hlavní výhodou tohoto způsobu odstraňování zubních kazů ovšem není jeho bezbolestnost. Ano, slyšíte dobře. Nejen že je to na rozdíl od vrtání bezbolestné, je to navíc účinnější. Plazma tak pozmění povrch zubu, že plomby v něm potom budou držet až o 60% lépe. To podle všeho výrazně prodlouží jejich trvanlivost, která je v současnosti kolem 5-7 let. Naštěstí se také nejedná o přístroj nějak extrémně náročný na suroviny při výrobě nebo jiné zdroje při provozu. I když je pravděpodobné, že jeho cenu zprvu bude dost zvedat jeho nové know-how. Krom toho budou mít zubaři obrovskou motivaci si jej pořídit, protože ordinace takového zubaře bude rozhodně mnohem plnější než ordinace staromilského sadisty, který si i po takovém vynálezu raději bude chtít nechat starou dobrou vrtačku. Samozřejmě i nadále budou zubaři muset provádět některé velmi bolestivé zákroky, ale dá se předpokládat, že se snížením strachu z běžné preventivní zubařské prohlídky se podstatně zvýší návštěvnost ordinací a tím i prevence závažnějších příhod v ústní dutině. Medicíno, jen tak dál...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies