Alkohol v těhotenství

V České republice patří alkohol mezi přijatelné drogy. Jeho vliv na náš organizmus je škodlivější než si většina z nás myslí. 3/4 žen pije alkohol před otěhotněním z toho třetina v pití pokračuje i během těhotenství.

Sklenice vína s láhví na prostřeném stole

Pití alkoholu v těhotenství je pro plod velkým rizikem. Děti narozené matkám, které pily alkohol během těhotenství mohou mít fetální alkoholový syndrom, mívají problémy s učením, trpí poruchami chování, mají horší soustředění i paměť. Také se u nich vyskytují cévní, srdeční a sluchové vady. Ale také ženy, které před těhotenstvím pily alkohol pravidelně, vystavují své budoucí dítě nebezpečí. Dítě se bude mít pomalejší reakce a bude se vyvíjet pomaleji.

Fetální alkoholový syndrom – FAS

Fetální alkoholový syndrom je nejvážnější poškození plodu. Pro děti narozené s touto poruchou jsou typické tyto symptomy:

  • Nízká porodní hmotnost
  • Mentální retardace
  • Závislost na alkoholu
  • Poruchy spánku
  • Problémy s učením
  • Svalové problémy
  • Poruchy ledvin
  • Srdeční poruchy

Vliv alkoholu na centrální nervovou soustavu

Přibližně od 6 měsíce plodu až do 2 let věku dítěte probíhá vývoj centrální nervové soustavy nejrychleji. Mezi tímto obdobím je potřebná rovnováha mezi hormony, které mají zvláštní vztah k nervovému systému. Pokud by se tato rovnováha narušila, dojde ke zvýšení úmrtnosti nervových buněk až dvacetkrát víc než při normálních podmínkách. To znamená, že stačí jediná větší opilost a zničí se milióny nervových buněk.

Můžeme předpokládat, že jedna menší sklenka vína za týden dítěti nijak neublíží, ale problém je v tom, že žádná bezpečná hranice, která by dítěti nijak neublížila neexistuje. To znamená, že nejlepší ochranou pro dítě je alkohol během těhotenství zcela vynechat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies