Amniocentéza

Amniocentéza je slovem, které pro mnohé budoucí maminky znamená nepříjemné vyšetření a odhalení závažných vrozených vad plodu. Co vyšetření obnáší a je vůbec důvod se amniocentézy tolik obávat?

Spící miminko s dudlíkem v puse

Kdo amniocentézu provádí a proč?

Pokud se lékaři při pravidelných kontrolách v těhotenské poradně nezdají výsledky biochemického vyšetření krve nebo ultrazvuku, může budoucí mamince navrhnout právě provedení amniocentézy.
Amniocentéza by měla s velkou přesností odhalit případné vady plodu nebo je naopak vyloučit. K vyšetření někdy lékaři přistupují i v případech, kdy byly v rodině zaznamenány vývojové vady, případně opakované potraty. Amniocentéza se obvykle provádí ještě v době, kdy zákon umožňuje těhotenství přerušit. Není ale třeba zbytečně panikařit, vyšetření je z velké části jen jistotou pro lékaře i pro budoucí maminku.

Jak amniocentéza probíhá?

Během posledních 30 let se stala amniocentéza prováděná ve II. trimestru (druhé třetině těhotenství) běžně používanou metodou.
Plodová voda se odebírá z obalu plodového vejce, z prostoru ve kterém plod plave. Vyšetření se provádí za stálé kontroly zobrazovací metody, která lékaři přesně ukazuje, kde se odebírající jehla nalézá a kde se nachází v tu chvíli t plod.
Po příchodu do vyšetřovací místnosti se položíte na vyšetřovací stůl na záda s obnaženým břichem. Lékař pomocí ultrazvuku ozřejmí plod a plodové obaly, ultrazvukovou sondou přejíždí po Vašem břiše, stejným způsobem jako při vyšetření ultrazvukem. Poté aplikuje do podkoží v místě předpokládaného vpichu, znecitlivující injekci a tenkou dlouhou jehlou za stálé kontroly ultrazvuku pronikne přes dutinu břišní, dělohu a plodové obaly do prostoru, ve kterém plod plave. Z něj odebere 15 až 20 mililitrů plodové vody a jehlu vytáhne ven.
Riziko komplikací při správném provedení je velmi malé, zato přínos vyšetření pro pacientku velký.

Co je třeba dodržet před amniocentézou

Před vyšetřením minimálně tři hodiny nejezte, lépe však 6 hodin. K vyšetření se dostavte s plným močovým měchýřem a před vyšetřením hlaste každou alergickou reakci, kterou jste kdy prodělala.

Doplňková vyšetření amniocentézy

Z odebrané plodové vody se provádí další vyšetření:

  • cytologické vyšetření buněk ke zjištění karyotypu – genetické výbavy
  • biochemické - zahrnuje určení hladiny složek alfa-fetonproteinu a acetylcholinesterázy, při onemocnění plodu rozštěpem páteře nebo jinými chorobami je totiž právě koncentrace těchto látek v plodové vodě zvýšená - úspěšnost detekce rozštěpu páteře pomocí tohoto vyšetření je 99,5 procenta!

Výsledky amniocentézy bývají hotové až za 10 dnů. Čekání na výsledky je v tomto případě těžká psychická zkouška. Maminka se obává chromozomálních poruch plodu, Downova nebo Edwardsova syndromu, strukturálních defektů i metabolických poruch. To vše dokáže vyšetření plodové vody odhalit.
Pozitivní výsledky jsou zhruba u jedné maminky ze sta. Riziko komplikací při správně provedením vyšetření je minimální, zato jeho přínos pro plod i budoucí maminku je obrovský.
Po vyšetření nebo i v průběhu vyšetření můžete mít slabé křeče dělohy, proto po vyšetření dodržte klidový režim.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies