Mineralfit.cz

Opruzení dítěte

Kateřina Řehořová
Pokožka kojenců a batolat je mimořádně citlivá. Hlavně v dolních partiích těla, které jsou neustále zabalovány do plen, je kůže od počátku vystavena velkému zatížení. Nejlepší prevencí opruzenin je věnovat těmto partiím důkladnou péči.
Pot, moč a stolice přicházejí do styku s kůží hlavně v oblasti pohlavních orgánů, konečníku a třísel. Z různých příčin na ní při tom může dojít k zarudnutí, k tvorbě puchýřků nebo olupování kůže. Tato kožní poškození se označují jako opruzeniny.
Příznaky opruzenin zarudnutí kůže tvorba puchýřků a podobné změny na kůži bolesti neklid dítěte
Příčiny opruzenin K opruzeninám dochází, je-li dítě přebalováno málo, není-li dostatečně natíráno krémem či olejem, ale někdy také když je moč nebo stolice dítěte tak agresivní, že napadá kůži. Na vině může být i přecitlivělost dítěte na prášek, ve kterém jsou prány pleny.
Léčba opruzenin Opruzené dítě se musí častěji přebalovat. Postižená místa je důležité dobře omýt, osušit a natřít hojivým krémem nebo olejem. Pokud do tří dnů opruzeniny neustoupí, navštivte raději lékaře. Kromě vhodných léků nebo mastí vám možná doporučí i změnu výživy dítěte, aby vylučovaná moč a stolice byla co nejméně agresivní.
Nebezpečí opruzenin Neléčené opruzeniny mohou v pokročilém stadiu roznést infekci i do pohlavních orgánů dítěte a způsobit trvalé jizvy. V normálních případech však opruzení nebezpečné není.
Další zajímavé články Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Šestinedělí - puerperium
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Mimoděložní těhotenství
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Bolest při porodu a její utišení
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.