Studenti a brigády - užitečné rady

Studium nejen na vysoké škole stojí nemalé peníze. I proto se studenti snaží vydělat si, jak jen to jde. Jak si sehnat vhodnou brigádu a na co si dát případně pozor? Odpovědi naleznete právě v dnešním článku.
Lidé sedící k sobě zády a držící knihu

Jak si najít brigádu

Brigády si studenti shánějí nejčastěji v období prázdnin. Ty jsou dostatečně dlouhé na to, aby se dali vydělat dostatečné finance a následně si za ně ještě užít zbytek prázdnin… Studenti však pracují také během školního roku. Brigády shánějí na nástěnkách školy a v inzerátech (například v novinách). Další možností, jak si najít brigádu, je využítí pomoci pracovní agentury. Agentura má možnost vám zprostředkovat tu nejvhodnější brigádu, navíc jí neplatíte žádný poplatek. Tvrzení, že si agentura sráží určitou částku z vaší výplaty, je mýtus.

Nezletilí mají nevýhodu

Pro některé firmy je problém zaměstnat studenty, kteří ještě nedosáhli 18-ti let. Pro ně totiž platí řada zákonných omezení. Nezletilí mohou pracovat pouze šest hodin denně, nesmí pracovat přesčas a na nočních směnách. Nesmí dělat pro ně nepřiměřené a nebezpečné práce, také práce škodlivé jejich zdraví. Nesmí také uzavřít dohodu o hmotné zodpovědnosti, která je ve většině firmách nezbytná.

Peníze? Nejlépe platí Praha

Největší možnost vydělat si peníze mají studenti v Praze. Hodinová mzda je tady v průměru o čtvrtinu vyšší, než v ostatních částech republiky. Průměrně si pražští brigádníci vydělají kolem devadesáti korun za hodinu. Finančně nejvýhodnější brigády jsou pro studenty ještě v ostatních velkých městech a v oblastech s nízkou nezaměstnaností.

Rady, na co si dát pozor

Vždy trvejte na písemné formě pracovní smlouvy. Ověřte si, zda zprostředkovatelská agentura má platné oprávnění od Ministerstva práce a sociálních věcí. U brigády v cizí rodině, např. doučování, hlídání dětí, si sjednejte přesné podmínky a hodinovou mzdu. Samozřejmě písemně.

Další tipy na úspěšnou kariéru

Jak vystát šéfa

Přijímací pohovor - nejčastěji kladené otázky

Práce z domu - výhody a nevýhody

Nové zaměstnání? Nechybujte! Zabodujte!

Ztráta zaměstnání – co teď

Práva a povinnosti zaměstnavatele

Práva a povinnosti zaměstnance

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies