Jak vystát šéfa

Máte pocit, že vám nadřízený dělá ze života peklo? Poznejte jeho slabé stránky a zkroťte ho. Ke všem šéfům se ale nelze chovat stejně – zjistěte, jak komunikovat s diktátorem, sobcem a výbušným šéfem.
Naštvaný muž s pokrčenými prsty na rukou

Šéf je člověk jako každý jiný – se svými klady i zápory, bolístkami i hříchy. Existují nadřízení, kteří vám dokáží pracovní dobu permanentně znepříjemňovat. Stačí ale poznat, co je k tomu vede a cesta k harmonickému vztahu je mnohem blíž.

Šéf diktátor

Bohužel velmi často se vyskytujícím živočišným druhem mezi šéfy je diktátor. Pocit nadřazenosti mu dělá stejně dobře jako vám relaxování ve vířivce zakončené masáží celého těla. Buď byl přísně vychován a chyby mu nebyly nikdy tolerovány nebo si svým diktátorstvím léčí mindráky. Šéfové diktátoři jsou přesvědčeni o tom, že bez jejich striktního přístupu by firma zkrachovala.

Jak vyjít s diktátorem

S diktátorem nejlépe vyjdete tak, že budete dodržovat jeho řád. Velké plus si u něj získáte, pokud mu budete denně hlásit, na čem pracujete a budete-li iniciativnější než ostatní. Všechny pracovní e-maily mu posílejte v kopii – bude tak mít přehled o všem, co se děje.

Šéf sobec

Miluje chválu a pocit, že je středem pozornosti. Chyby hledá vždy kdekoliv jinde než v sobě – o svých zaměstnancích nechce slyšet příliš chvály, aby jim náhodou nemusel zvýšit plat. Chce, abyste pracovali přesčas, ale ve své vlastní iniciativě – tedy opět bez finanční odměny.

Jak na sobce

Pokud máte „štěstí“ na tohoto samolibého sobce, jděte na něj chytře. Jakékoliv připomínky, kritiku či požadavky uveďte něčím příjemným – pochvalte něco, co se mu podařilo, vytaste nějakou příjemnou novinku. Pak bude k vašim návrhům vstřícnější.

Výbušný šéf – jak ho uklidnit

Když se sejde výbušný šéf s výbušným podřízeným, vznikne časovaná bomba. Abyste s ječícím generálem vycházeli, nesmíte si jeho narážky brát příliš osobně. Ve chvíli, kdy zase dostane svou běsnící náladu, klidně dýchejte. Až domluví, můžete říci svůj názor. Nebojte se ohradit, stále však mluvte klidným hlasem. Pokud vás deptat nepřestane, v zájmu svého psychického zdraví podejte výpověď.

Další tipy na úspěšnou kariéru

Jak udělat dojem na šéfa

Práce – snižte pracovní zátěž

Nové zaměstnání? Nechybujte! Zabodujte!

Jak být dobrým managerem

Jak vycházet s kolektivem

Síla řeči – umění Cicero

Asertivita 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies