Nové zaměstnání? Nechybujte! Zabodujte!

První dny v novém zaměstnání někdy bývají zkouškou ohněm. Jaký uděláte první dojem, může ovlivnit vaše působení po celý zbytek vašeho působení v nové práci. Čemu se tedy vyhnout a na co si dávat pozor, abyste u šéfa i kolegů zabodovali?
Natažená ruka

Zkušební doba – rozhodující zkouška nového zaměstnance

Úkolem zkušební doby je ověřit si, zda opravdu disponujete znalostmi a zkušenostmi uvedenými v životopise. Stejně tak si musíte ověřit vy, zda se náplň práce shoduje s tím, co vám řekli na pohovoru. Ve tříměsíční zkušební lhůtě můžete odejít ze dne na den bez udání důvodů. Stejně tak ale můžete výpověď dostat vy. Někdy stačí malá chyba a máte po práci. Víme, jak tomu předejít.

Plujte s proudem

První dny a týdny se snažte na sebe přehnaně neupozorňovat, stejně tak ale nesmíte působit jako šedá myš. Najděte zlatý střed. Snažte se začlenit do kolektivu a plout s proudem. Nemachrujte a nevytahujte se. Nenabízejte všem hned druhý den tykání. S pochvalami a lichotkami si samozřejmě přilepšíte, ani v tomto směru to ale nesmíte přehánět. První dny zkrátka více naslouchejte a dvakrát měřte, než začnete jednat!

Vhodně se oblékejte

Součástí firemní kultury bývá často i určitý způsob oblékání. Pokud si s volbou nejste jisti, zeptejte se přímo nadřízeného, jaký oděv se od vás ve firmě očekává. Vždy je ale vhodnější zvolit formálnější oblečení. Nezapomínejte, že vzhled, tón hlasu a obsah vašeho sdělování je to, co nejvíce určuje první dojem. Nepřehánějte to se šperky, make-upem ani parfémem.

Ptejte se a pozorujte

Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Vše si zapisujte, ať se na jednu věc nemusíte ptát třikrát. Snažte se zapamatovat si nová pravidla a pozorujte – pozorováním pochopíte některá nepsaná pravidla (způsob komunikace, styl oblékání, oslovování na pracovišti apod.).

Buďte upřímní

Buďte asertivní a řešte problémy na rovinu. Nelžete. Šéf, který se ve vás jednou zklame, už ve vás nemusí ztracenou důvěru znovu najít. Pokud uděláte chybu, přiznejte se k ní, poučte se a napravte ji.

Zabodujte u šéfa

Včasné plnění úkolů, vlastní iniciativa a případná ochota práce přesčas, to jsou hlavní body k dobru. Ke konci zkušební lhůty se zeptejte nadřízeného, co vám šlo a v čem byste měli přidat.

Další užitečné informace z rubriky Práce a kariéra

Práce - životopis o vás mnohé napoví

Příprava na psychotesty

Jak udělat dojem na šéfa

Jak vycházet s kolektivem

Jak být dobrým managerem

Práce v zahraničí - na co si dát pozor

Pracovní smlouva - než podepíšete smlouvu


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies