Práce z domu - výhody a nevýhody

Práce z domova je stále oblíbenějším způsobem, jak vydělávat peníze. Převládá hlavně práce s počítačem a přístupem na internet. Jaké jsou její výhody a nevýhody a především – jak nenaletět podvodníkům?
Klávesnice s barevnými tlačítky

Možnosti práce z domova

K práci z domova se můžete dostat různými způsoby – buďto přes svého zaměstnavatele nebo na vlastní pěst (např. podnikání z domova). Nejčastěji se jedná o administrativní práce, kdy místo v kanceláři sedíte doma, zaběhnuté je také účetnictví nebo kreativní činnost (psaní článků, grafické a programátorské práce).

Výhody a nevýhody homeworkingu

Homeworking, tedy domácí práce či práce z domu je výhodná pro obě strany. Firma ušetří náklady na energii a pronájem kanceláří, zaměstnanec má zase možnost skloubit práci s péčí o rodinu a odpadávají starosti s dojížděním, které může být náročné časově i finančně.

 

Práce z domova je zvláště vhodná pro maminky na mateřské dovolené, pro starší ženy nebo lidi s fyzickým handicapem. Pro některé je domácí práce jedinou možností, jak si něco vydělat. Úskalím práce z domova může být pro některé neschopnost oddělit práci od domácího režimu. Pokud kolem vás neustále pobíhají děti nebo na vás štěká pes, bude velmi těžké se soustředit na to, co máte dělat. Může se nakonec stát, že práci budete s přestávkami vykonávat prakticky celý den.

 

Na práci z domova si netroufejte, pokud si nedokážete zorganizovat čas a nemáte dostatek sebekázně. Pokud se rozhodnete poohlédnout po práci z domova, vybírejte si především podle toho, co vás alespoň trochu baví a čemu rozumíte. U většiny domácích prací je důležitá znalost práce na počítači – jste si jistí, že vynikáte více než jen uživatelskou znalostí?

Práce z domu bez podvodu a bez poplatků?

Pozor, abyste nenaletěli na práci z domova s vysokými výdělky a převratnou kariérou. Pokud firma v inzerátu o sobě nenabízí prakticky žádné stěžejní údaje, zbystřete pozornost. Nechcete-li se stát obětí podvodu, prověřte si firmu na živnostenském úřadě, chtějte podrobnosti včetně vašich vynaložených nákladů a především – nenechte se k ničemu nutit. Solidní firma vám předloží veškeré písemné doklady a údaje, nechá vás v klidu si pročíst smlouvu a podepíše ji s vámi včas. Upřednostňujte raději práci bez poplatků.

Více o práci a kariéře

Práce na internetu

Nejlépe placená zaměstnání

Práce - životopis o vás mnohé napoví

10 nejzajímavějších povolání

Pracovní smlouva - než podepíšete smlouvu

Speciálně pro absolventy – jak si najít první práci

Vhodná práce pro introverty a extroverty

Práce v zahraničí – na co si dát pozor

Jak si přivydělat při studiu?


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies