Věčně zelená Madeira

Madeira je obří botanická zahrada. Nikde jinde neuvidíte takové množství orchidejí, lilií, magnolií a dalších stovek různých druhů květeny. Některé druhy jsou až 2000 let staré.
Ostrov Madeira s loďkami v moři
Madeira se nachází uprostřed Atlantického oceánu, mezi Portugalskem a severozápadním pobřežím Afriky. Je součástí souostroví, do kterého patří také ostrov Porto Santo a neobydlené ostrovy Selvagens a Desertas. Madeira je krásná, pohostinná, tajemná a jedinečná svým přírodním bohatstvím.

Historie Madeiry

Madeiru objevil v 15. století portugalský mořeplavec Joao Goncalves Zarco. Tou dobou byl ostrov hustě zalesněný. Les byl vykácen kvůli získání úrodné půdy pro nové obyvatele a nahrazen plantážemi cukrové třtiny a vinicemi, ale něco původního ostrovu přece jen zůstalo – jméno, neboť Madeira znamená v překladu dřevo.

Klimatické podmínky

Průměrná denní teplota vzduchu v létě je cca 24° C, v zimě 20° C. Teplota vody se pohybuje od 17° C v zimě, do 23° C v létě. Pobřežní vody neustále otepluje Golfský proud. Na Madeiru se díky příznivým klimatickým podmínkám můžete vypravit v kterékoliv roční období.

Přírodní podmínky

Kamkoliv se podíváte, všude kolem vás bude příroda. Obdivuhodné jsou třetihorní pralesy s vodopády a jezírkami a vnitrozemí ostrova. Z nejvyšších vrcholů Pico Ruivo a Pico do Ariero je nezapomenutelné sledovat východ slunce.

Sport na Madeiře

Madeira je jako stvořená pro turistiku, ale vyzkoušet zde můžete i paragliding, horská kola, jízdu na koni nebo tenis. Vyžití zde najdou vyznavači golfu. Ostrov má 2 golfová hřiště. Santo da Serra, umístěno 700 m nad mořem dokonce hostí významné evropské turnaje. Druhé hřiště Palheiro golf je součástí botanické zahrady a je z něj výhled na hl. město Madeiry - Funchalu. Na Madeiře se můžete věnovat téměř všem druhům vodních sportů - surfing, wind surfing, potápění, vodní skútr, plachetnice, vodní banán nebo vodní lyže jsou samozřejmostí.

Pláže na Madeiře

Na Madeiře najdete jen dvě písečné pláže: Prainha a Praia Formosa. Pro milovníky koupání jsou zde naštěstí vybudována umělá mola se vstupy do oceánu, a to přímo na útesech. Všechny hotely mají také svůj bazén a terasu.

Rekreační střediska

Funchal - hlavní město Madeiry

budou jistě obdivovat milovníci historie. Má kolem 50 tisíc obyvatel. Najdete zde starý františkánský klášter, muzeum historie, desítky restaurací s výhledem na moře, bohatou botanickou zahradu a vinné sklepy, ve kterých zraje slavné madeirské víno. Jedna z restaurací je dokonce umístěna v útrobách bývalé lodi skupiny Beatles.

Porto Moniz

se nachází na severozápadním cípu ostrova. Je to starý přístav s dlouhou rybářskou tradicí. Romantikům učaruje cesta z Porto Moniz do Sao Vicente, která vede kolem vysokých sopečných skal, sopouchů, horských vodopádů a tunelů.

Ostrov Porto Santo

je druhým obydleným ostrovem tohoto souostroví. Objevili jej portugalští námořníci roku 1419, později sem připlul i Kryštof Kolumbus. Na rozdíl od Madeiry zde existuje dlouhá písečná pláž, která je jedním z hlavních lákadel pro turisty. V hlavním městě (Vila Baleira) stojí dům Kryštofa Kolumba, v němž bydlel se svou manželkou. Dnes je z něj malé muzeum. Na vrcholu Castelo Peak stojí pevnost, která kdysi sloužila jako ochrana před piráty. Je z ní překrásný pohled na celý ostrov.

Kam na dovolenou?

Další články:

Zakynthos - ostrov vůní

New York pro vášnivé cestovatele

Paříž - město lásky a památek

Amazonka - největší řeka světa

Nový Zéland - země pána prstenů

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy
Tropické deštné lesy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies