Svátek citronů v Mentonu

Tento rok už tento svátek nestihnete, ale zavítáte-li do Francie, zkuste si najít čas na návštěvu Svátku citronů v jihofrancouzském městě Menton. Rozhodně to bude zážitek, kterého nebudete litovat.
Rozkrojené žluté citrony

Menton – kde toto město leží?

Menton leží u francouzsko-italských hranic, v blízkosti Monaka a Nice. Do roku 1848 byl Menton majetkem monackého rodu Grimaldi. Tehdy město povstalo proti Monaku. Roku 1860 si Mentoňané odhlasovali připojení k Francii, k čemuž došlo o rok později.

Menton - ráj botaniků

Město, obklopené Středozemním mořem na jedné a přímořskými Alpami na druhé straně, má všechny předpoklady, aby přitáhlo turisty. Místní obyvatelé profitují z velmi příjemného klimatu, jednoho z nejmírnějších ve Francii. 316 slunečných dní v roce a subtropické mikroklima dělá z Mentonu ráj botaniků – četné botanické zahrady jsou toho důkazem. Není divu, že se tu citrónům tak daří.

Festivalová tradice Už 75 let

Menton pořádá jeden z nejsvéraznějších karnevalů na světě - Svátek citrónů, který trvá tři týdny. Poprvé se konal roku 1934 a od té doby zájem o něj roste. Tento rok se slavil od 16. 2. do 5. 3. a je věnován tématu „Ostrovy světa“. V ulicích a zahradách narazíte na obrovské bizardní sochy z citrónů a pomerančů, ovoce oblíbeného na jihu Francie. Festival zajišťuje 80 lidí, kteří se mimojiné starají o to, aby poškozené ovoce bylo každý den nahrazeno čerstvým. Město svítí žlutou a oranžovou barvou; veselou atmosféru dokreslují tanec, hudba, alegorické vozy, folklorní skupiny a mažoretky na každém kroku.

Svátek citrónů - co vypráví pověst...

Citrón je symbolem Mentonu. Podle pověsti Eva, vyhnaná z ráje s sebou odnáší zlaté ovoce. Adam se bojí božího hněvu a přesvědčuje Evu, aby jej zahodila. Poté, kdy přešli hory a údolí, spatřili zátoku Garavan. Příjemné podnebí, bohatá vegetace...To vše připomnělo Evě ztracený ráj. Tady zasadila citrón. A tak se zrodil pozemský ráj, Menton.

Historie velikonočních vajíček

Oblečení z moiry - ideální nejen na sport

Sudoku - oblíbená hra současnosti

Cviky pro dobrou paměť

Mladistvý look - toužíte omládnout?

Kalendář a jeho historie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies