Jak zaujmout personalistu

Přijímací pohovory bývají občas plné záludných a nepříjemných otázek. Dotazy týkající se vašeho soukromí by neměly překročit určitou mez – pak máte právo oponovat. Víme, jak se bránit, aniž bychom snížili šance na postup.
Žena podávající si ruku s mužem

Personalisté mnohdy pokládají uchazečům o zaměstnání dotazy, které jsou na hranici diskriminace – nepřípustné je ptát se např. na vaši sexuální orientaci, politické názory nebo národnost. Častěji se ale objevují dotazy týkající se vašeho stavu (svobodná/vdaná) a případných dětí.

 

Není trestné zeptat se, zda máte děti. Každý zaměstnavatel potřebuje mít jistotu, že zvládnete skloubit mateřské povinnosti s prací. Proto na tuto nevyřčenou otázku klidně rovnou odpovězte. Pokud se ale personalista začne vyptávat na vaše osobní soukromí přespříliš, zeptejte se, jaký by měla vaše odpověď vliv na vaši profesi.

 

Nereagujte arogantně! I na nepříjemné otázky musíte reagovat s ledovým klidem - jsou totiž zároveň jakousi zkouškou asertivního chování! Navíc, uražený personalista rovná se konec naděje na získání práce.

Čeho si personalisté všímají

Životopis

Personalista v životopise hledá takové vzdělání a dovednosti, které jsou k dané práci potřeba. Všímá si ale také stylu napsaného životopisu – umaštěný papír s pravopisnými chybami okamžitě putuje do koše.

 

Za hlavu se ale chytají i u mnohdy šílených znění emailových adres: pokud máte založenou schránku s názvem tajtrlik@seznam.cz, doporučujeme založit si pro tento účel schránku novou.

První dojem – oblečení, mimika a gestikulace

S mastnou hlavou, v riflích a flanelové košili díru do světa neuděláte. Dejte si více než kdy jindy záležet na svém vzhledu – oblékněte se na přijímací pohovor do střízlivého, dobře padnoucího oblečení, dámy by se měly vyvarovat ultrahlubokým výstřihům.

 

Důležitá je také mimika a gestikulace. Snažte se uvolněně usmívat, vyvarujte se poklepávání rukou o opěradlo židle nebo mnutí nosu – to vše vypovídá o vaší nejistotě.

Buďte připraveni - nejčastější otázky u přijímacích pohovorů

Některé otázky se u přijímacích pohovorů opakují. Připravte si odpovědi na dotazy typu: Jak probíhal váš dosavadní profesní vývoj? (Naučte se nazpaměť, od kdy do kdy jste v předchozích firmách pracovali a rozveďte náplň práce.)

 

Jakou máte představu o platu? Vaše největší úspěchy a neúspěchy? Proč chcete pracovat zrovna pro naši firmu? Co víte o naší firmě? Čeho byste chtěl/a v následujících letech dosáhnout? Chcete se na něco zeptat?

 

Nejhorší odpovědí na poslední otázku je „Ne“. Ukáže totiž váš skutečný ne/zájem o práci! Vhodné jsou otázky týkající se detailního popisu pozice, jaké možnosti dalšího rozvoje firma nabízí, zda je šance na profesní postup.

 

Na závěr chtějte znát další postup přijímacích pohovorů (Bude následovat další kolo pohovorů? Za jak dlouho mohu očekávat zprávu?).

Více o práci a kariéře

Práce na internetu

Práce - životopis o vás mnohé napoví

Pracovní smlouva - než podepíšete smlouvu

Speciálně pro absolventy – jak si najít první práci

Vhodná práce pro introverty a extroverty

Práce v zahraničí – na co si dát pozor

Jak si přivydělat při studiu?


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies