Práce v zahraničí – na co si dát pozor?

Práce v zahraničí je lákavá z mnoha důvodů. Někoho svede vidina lepšího výdělku, jiného možnost poznávání nové země či zdokonalení se v cizím jazyce. Chcete-li se domů vrátit s úsměvem na rtech, zjistěte, jak předejít některým nástrahám.

Lidé nastupující do letadla

Cestování na vlastní pěst se nemusí vyplatit

Existuje několik způsobů, jak si najít práci v zahraničí. Můžete oslovit zahraniční firmy přímo, vycestovat na vlastní pěst a najít si práci až na místě nebo sdělit své požadavky agentuře a vše ponechat na ní. Druhá varianta je bezpochyby tou nejméně rozumnější. Po několika týdnech hledání nemusíte práci vůbec najít a místo výdělku se domů vrátíte s dluhy. Tamější ubytování ani jídlo nejsou zadarmo, nemluvě ani o nákladech na vycestování.

Práci v zahraničí vám obstarají seriózní agentury

Nechat si zprostředkovat práci některou z široké nabídky agentur je určitě tou nejjednodušší variantou. Pozor ovšem na podvodníky, které se za seriózní firmy vydávají. Práci v zahraničí smí obstarat pouze agentura, která vlastní k této činnosti licenci Ministerstva práce a sociálních věcí. Seznam těchto agentur najdete na portálu MPSV.

Uznávání kvalifikací a další doklady

První překážkou žadatele o práci jsou obvykle podmínky, které je nutné splnit pro vykonávání určité profese. Jedná se především o uznávání kvalifikací. Kromě dokladu o vzdělání musíte předložit také potvrzení o délce praxe v oboru. Někteří zahraniční zaměstnavatelé vyžadují také potvrzení o tělesném a duševním zdraví v podobě lékařské zprávy. Veškeré tyto doklady musí být notářsky ověřeny a přeloženy do jazyka příslušné země.

Pracovní smlouva

Jedním z dalších pilířů úspěšného vycestování za prací v zahraničí je vaše pracovní smlouva. Snažte se ji získat ještě před odjezdem a důkladně si pročtěte všechny náležitosti. Ve smlouvě by měla být jasně stanovena pracovní doba, adresa pracoviště, mzda a způsob jejího vyplácení. Pro klid svědomí požádejte agenturu o přezkoumání smlouvy. Pokud máte v ČR stálou práci, výpověď podejte až ve chvíli, kdy vám bude jasné přesné datum vycestování. Vyřízení administrativních formalit pro práci v zahraničí může trvat i dva měsíce.

Práce v zahraničí bez znalosti jazyka?

Ano, i to je možné. Pokud ale sotva ovládáte jazyk dané země a přesto toužíte vycestovat za prací, počítejte s tím, že kvalifikovanou práci nezískáte. Budete nuceni začít "odspodu", např. mytím nádobí v bistru.

Kdo šetří, má za tři

Mnoho lidí má poněkud přehnané představy o finančních výhodách práce v zahraničí. Jistě, vaše mzda bude o mnoho vyšší než plat u nás, v úvahu ale musíte brát také životní náklady v dané zemi, které jsou taktéž mnohonásobně vyšší. Abyste si mohli z ušetřených peněz doma užívat, je třeba se trochu uskromnit. Předem si proto ujasněte, jestli jedete do zahraničí za poznáním, sebevzděláním nebo kvůli výdělku.

Buďte připraveni!

Rada na závěr - štěstí přeje připraveným. Většině potížím předejdete tím, že si ještě před cestou zjistíte informace o pracovních podmínkách, pojištění, možnostech ubytování apod. Pro strýčka Příhodu mějte připravené telefonní číslo na českého delegáta nebo linku Helpline.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies