Mineralfit.cz

Cestovní pasy se změní

Kateřina Řehořová
Cestovní pasy čekají změny. Od 1. září 2006 budou obsahovat biometrické údaje s dobou platnosti na deset let. Zpočátku to bude digitální fotografie a podpis občana a od 1. května 2008 i digitální otisk prstu.
Cestovní pasy a biometrické údaje Takový pas bude mít v sobě čip, na kterém může být uložen otisk prstu nebo obraz duhovky. Tyto takzvané biometrické údaje jsou nezaměnitelné a jednoznačně určují svého „majitele“. Výhodou je zejména to, že se rozšíří a zpřesní možnost identifikace osoby. Doposud při kontrole pasu stačilo porovnávat fotografii s osobou, která pas předkládala. To však nebylo ideální, protože každý během určité doby mění svou vizáž. Otisk prstu či obraz duhovky je jednoznačný a nezaměnitelný.
Cestovní pasy a čtecí zařízení V pasu bude uložen v elektronické formě otisk prstu. Úředník přiloží pas na čtecí zařízení. Data o otisku jsou uložena pouze na pasu a nejsou shromažďována nikde jinde. Ověřuje se tedy pouze zda osoba, která pas předložila, má stejný otisk prstu, jako osoba, které byl pas vydán.
Cestovní pasy – základní informace Změna se týká pouze nově vydávaných dokladů.
Staré pasy zůstanou v platnosti po dobu, která je v nich uvedena.
Žádost o vydání starého typu cestovního pasu se strojově čitelnými údaji lze podat nejpozději do 21. srpna 2006.
Stále je však možné žádat o pasy ve zkrácené lhůtě s dobou platnosti 6 měsíců. Tento doklad nebude obsahovat digitální fotografii, podpis a strojově čitelné údaje.
Také děti mladší 5 let budou dostávat jen cestovní pasy bez strojově čitelných údajů a biometrických prvků.
Od 1. září také nebude možno do cestovního pasu zapsat děti mladší 15 let. Každý občan musí mít svůj vlastní cestovní pas. Kam vyrazit na dovolenou Hotel Belconti Belek Antalya Turkey
Mexiko a bílé pláže Yucatanu
Barcelona - žhavý tip
St. Martin - není tohle ráj?
Mallorca - perla středomoří
Káhira a její Město mrtvých
Libanon - exotika i dobrodružství
Chorvatsko - dálnice a poplatky
Thajsko - Thajské království
Ostrov Santorini

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.