Libanon - exotika i dobrodružství

Chcete navštívit zemi plnou kontrastů, zemi, kde nenatrefíte na každém kroku na turisty? Pak bude pro vás ideální Libanon. Místní lidé vítají každého nadšeného návštěvníka.
Zajímavá místa v Libanonu

Libanon

Exotika, dobrodružství a kus země, který není tolik typický pro turismus – to je Libanon. Země, která je ohraničena Středozemním mořem, Sýrií a Izraelem.

Libanon dnes

Libanon byl celých 15 let mimo zorný úhel cestovatelů. Obraz země zničila zejména občanská válka mezi muslimy a křesťany, dále únosy bělochů, atentáty, izraelské útoky. To vše se nějakým způsobem podepsalo do historie této země, plné kontrastů. Přestože je Libanon malinkou zemí o rozloze zhruba šestiny České republiky, jsou v něm nahuštěna tak rozdílná prostředí jako středomořské pobřeží, hory, zemědělské planiny. Nová současná betonová obydlí se střídají s antickými a středověkými památkami. Vysoké minarety – kam se chodí modlit islámské obyvatelstvo, se prolíná s křesťanskými stavbami. Obyvatelé tvoří pestrou směsici východních a západních kultur.

Libanon – pro milovníky léta i zimy

Libanon je zemí, která uspokojí milovníky letní pohody i zimních radovánek. Horkého, suchého počasí a mořských vln si užijete od června do září. Lyžovat můžete až do května. Pokud budete v horách, určitě nezapomeňte navštívit cedrové lesy, kterých už sice není mnoho, ale za to jsou libanonskou vládou po právu chráněny. Cedr je tady totiž národním symbolem a zdobí i národní vlajku. Cedr byl používán po staletí na domy, chrámy, sarkofágy a loďky. Lékařská péče a vzdělání jsou soukromými institucemi a jsou na dobré úrovni.

Libanon – cesta a podmínky

Nejjednodušším způsobem dopravy do země je přímá letecká linka z Prahy do Bejrútu. Pro individuální turistiku je Libanon velmi náročný, protože strava a ubytování jsou neúměrně drahé. K přepravě jsou běžně používány osobní automobily, provoz na cestách je spíše chaotický. Železnice v Libanonu není a hromadná doprava kromě sporadických městských autobusů v zemi prakticky neexistuje. Restaurace, kterých je velké množství, většinou nabízejí libanonskou kuchyni s množstvím studených i teplých předkrmů a typickými masy opékanými na rožni.

Libanon – památky

Bejrút

V hlavním lidnatém městě se vkusně mísí historie, zastoupená starobylými chrámy, se současností, která se projevuje zejména ve výstavbě moderních betonových domů. Bejrút žije bohatým nočním životem, nechybí zde řada klubů.

Baalbek

Patří mezi nejnavštěvovanější turistické místo v zemi. Jsou zde nejvýznamnější antické chrámy – např. Jupiterův chrám, který má na starověkou stavbu nejvyšší sloupy.

Tripolis

Druhé největší město země a obrovský námořní přístav. Nejobdivovanější stavbou Tripolisu je monumentální katedrála sv. Víta ze začátku 12. století.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies