Káhira a její Město mrtvých

Na úpatí pahorku al-Mukattam se rozkládá v délce asi šesti kilometrů jeden z největších hřbitovů celého islámského světa. Nad nádhernými hrobkami sultánů a se zvedají stovky kupolí a minaretů. Město mrtvých je bývalý hřbitov - dnes živá část Káhiry.
Bývalý hřbitov Káhira v Egyptě

Káhira – základní informace

  • Hlavní město Egypta: Káhira
  • Úřední jazyk: arabština
  • Náboženství: sunnitští muslimové, křestané
  • Počet obyvatel: 14 mil.
  • Měna: egyptská libra (EL)
  • Volný den: pátek
  • Státní hymna: Od roku 1971 Biladi (Můj domov), hudba a slova: Sayed Darwish
  • Hlava státu: Muhammad Husní Mubárak

Káhira – tipy - památky

Káhira - metropole Egypta - je plná starobylých památek. Za prohlídku rozhodně stojí Egyptské muzeum na třídě Midan Tahir, kde se nachází např. Tutanchamónův sarkofág, jeho poklad, zachovalé mumie dokazující um starověkých balzamovačů, sochy faraónových sluhů, pergameny, zlaté pohřební masky a další památky. V Káhiře také najdete největší mešitu na světě - Ign Tulun z 9. století.

Káhira – město mrtvých

Když pojedete kolem hřbitova velkou dopravní spojnicí po ulici Saláh Sálim, zjistíte s překvapením, že Město mrtvých je velmi živoucím místem egyptské Káhiry. Nejkrásnější stavbou Mrtvého města je nedaleko stojící Kájtbájova mešita, která současně představuje jeden z vrcholů islámské architektury v Káhiře. Mešita byla původně součástí obrovského komplexu, kam patřil i klášter dervišů včetně ubytoven pro příslušníky sekty a pro personál. Za bohatě zdobenou, okázalou fasádou mešity se nalézá madrása a mauzoleem sultána, který vládl v letech 1468 až 1496.

Káhira - matka měst

Ibn Battúta, slavný arabský cestovatel, nazval Káhiru ve 14. století matkou měst. Tak významné pojmenování si hlavní město Egypta zaslouží i dnes. Káhira je nejen největším městem Afriky, ale i duchovním centrem celého arabského světa. Setkáme se zde stále ještě s neuvěřitelnou a jedinečnou symbiózou všech možných životních stylů naší doby.
Klidná a pomalá procházka je zajisté tím nejlepším způsobem, jak poznat Káhiru.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies