Mineralfit.cz

Zvířecí námluvy

Kateřina Řehořová
Nejen lidé mají svůj milostný život. Proces námluv znají i zvířata. Někdy jsou originální a romantické, jindy jejich flirtovací taktiky připomínají hororový film. Každý živočišný druh má svůj vlastní způsob hledání a získávání partnera.
Zajíc polní začíná s námluvami s přicházejícím jarem. Dvoří se samičce očicháváním a pak se k ní pokusí přiblížit intimněji. Pokud se však samičce jeho přístup nezamlouvá nebo nápadník nereaguje na náznaky odmítnutí, postaví se na zadní nohy a předními tlapkami uštědří samci ránu.
Lev je držitelem rozsáhlého harému lvic, který žárlivě střeží.
Hyena je feministicky zaměřené zvíře. Samice hyeny jsou až o desetinu větší než samci, kteří hrají ve smečce druhé housle a jsou samicím podřízení.
Opice jsou rodinně založené. Postavení obou partnerů bývá vyrovnané.
Žirafy Samci žiraf bojují o svou vyvolenou přetlačovánímí krky.
Zebry, bizoni a kamzíci
zápasí o samičku v boji, který může skončit i smrtí.
Ptáci většinou usilují o samičku předváděním svého nádherného peří. U páva z toho může výt jedinečná podívaná. Samci rajek předvádějí krkolomné kousky, například zavěšení se na větvích stromů hlavou dolů. Nejvěrnější jsou však jeřábi. Uzavírají svazek na celý život a stvrzují ho milostným tancem zahrnující různé výskoky, poklony, potřásání hlavou a mávání křídly.
Hmyz

Roháč obecný bojuje pomocí kusadel, kterými se zaklesne do kusadel soupeře, dokud neztratí jeden z nich rovnováhu. Evropští cvrčci předkládají dámě darem nějakou laskominu a zatímco si samička pochutnává, pokusí se o rychlé spáření. Samičky kudlanek a některých pavouků své partnery po milostném aktu pozřou.

Další zajímavé články

Psi umí odhalit rakovinu

Zvířata umí zázraky

Albíni - lidé i zvířata

Hmyz a ekologické nápady

Jak se tvoří nebe

Vosí bodnutí chemické složení jedu a jeho účinky

Ptačí chřipka - léčba, prevence a virus H5N1

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.