Psi umí odhalit rakovinu

Citlivý čich psa dokáže odhalit rakovinné bujení dříve než moderní přístroje a lékař. Včasná diagnostika hraje u rakovinového bujení hlavní roli a psi je dokáží vycítit daleko dříve než jakákoli onkologická laboratoř na světě.
Ležící pes zvaný bulteriér
První studie o možnosti využití psů při odhalování nádorů v těle člověka se objevila na konci roku 2004.

Psi a jejich zázračná schopnost

O možnosti psí detekce kožních zhoubných nádorů, melanomů, se vědělo již dříve, kdy psi dokázali určit nádor s přesností 99% , avšak odborníkům a lékařům to přišlo nemožné.
V lednu letošního roku se objevily optimistické výsledky zkoumající dech pacientů. Výzkumem se dosáhlo až 80% přesnosti a lékaři zjistili, že psi dokáží reagovat na extrémně nízkou koncentraci několika dílů těkavých látek v bilionu ostatních plynů a rozeznat tak u lidí rakovinu.

Proč mají psi takový "čich"?

Psí schopnosti vychází z počtu čichových receptorů. Zatímco člověk má v nose kolem 5-15 milionů těchto receptorů, pes jich má 125 až 250 milionů! Psi mají také čtyřikrát větší mozkové centrum, zodpovědné za zpracování čichových vjemů.

Psí přesnost v diagnostice rakoviny

Psi po výcviku dokáží detektovat například rakovinu prsu s 88 procentní úspěšností a rakovinu plic odhalí dokonce z 99%. Zdravé vzorky psi označili jen ve 2 procentech u rakoviny plic, u rakoviny prsu jen v 1%.
Psi dokázali lékařům své schopnosti a povzbudili je k využití psů pro hledání dalších poruch lidského těla.

Další schopnosti psů

Psí čich je opravdu chvályhodný. Čich psů se využívá k nacházení kořisti, odhalování zločinců, ukrytých drog i k hledání min. V USA dokonce existuje psí jednotka odhalující pašované ovoce a maso. V jednání je použití psů i při letištních kontrolách.

Další zajímavé články

Samovyšetření prsů
Melanom - rakovina mateřského znaménka
Detoxikace organismu
Prevence a pravidelné lékařské prohlídky
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies