Albíni - lidé i zvířata

Bílí tygři, bílí krokodýli a jiná zvířata zbavena hnědého pigmentu jsou považována za vzácná a jsou náležitě uctívána. Jedná se přitom o genetickou poruchu, která postihuje i lidské plemeno.
Bílý krokodýl plazící se po zemi
Albinismus je vzácná choroba projevující se už od narození nepřítomností hnědého kožního pigmentu v těle. Albíni tak mají velmi světlou, někdy až bílou kůži i vlasy. Albinismus může být také částečný, kdy se následkem chybějícího kožního barviva tvoří na těle jen světlé skvrny.

Příznaky albinismu

  • růžová až bílá kůže
  • světlé až bílé vlasy
  • velmi světlá oční duhovka
  • přecitlivělost na světlo

Příčiny albinismu

Albinismus je choroba vrozená. Přenáší se na dítě z rodičů, kteří mají příslušnou poruchu chromozomů.

Léčba a rizika albinismu

Albinismus léčitelný není. Osoby trpící touto vadou by se měly důkladně chránit před slunečným zářením. Jejich světlá pokožka je totiž extrémně náchylná na spálení. Albíni jsou mnohem více ohroženi rakovinou kůže. Dostatečnou ochranou však lze toto riziko snížit. Citlivé jsou také jejich oči.

Albinismus u zvířat

S touto genetickou poruchou se může narodit kterýkoliv živočich. Většinou je pak pro nás symbolem míru a urozenosti. Vlivem absence pigmentu v oční sitnici přitom může přitom albinismus u zvířat způsobit krátkozrakost, rozostřené vidění nebo jiné poruchy zraku. Častěji se choroba vyskytuje u zvířat držených v zajetí.

Nejznámější zvířecí albíni

Bíle zbarvení velbloudi jsou chloubou arabských stájí. Existuje také albínský medvídek koala, bílý klokan, bílý jelen, bílý aligátor a také bílá žirafa či bílí tygři, kteří však nejsou pravými albíny. U bílých tygrů se jedná jen o barevnou odrůdu tygra bengálského. Ne všechna zvířata jsou albíni. Např. zbarvení polárního vlka, ledního medvěda a polární lišky je dáno přirozeným vývojem.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies