Mineralfit.cz

Pozor na koupi nebezpečných hraček

Kateřina Řehořová

Určitě chcete pro své dítě to nejlepší, včetně hraček. A to je právě kámen úrazu – jak poznáme kvalitní hračky od těch závadných a zdraví škodlivých? Náš článek vám napoví.

CE znakem kvality?

Omyl. Mezi testovanými závadnými hračkami byly i ty s označením CE. CE je zkratka pro Conformité Européenne (z francouzštiny) a označuje zboží, které splňuje příslušné normy Evropské unie a je tedy distribuováno ve shodě s legislativou EU. Nicméně Günter Verheugen z EU přiznává, že označení CE, stejně jako jakákoliv jiná značka, je zneužíváno, např. je udělováno výrobkům, které nesplňují požadavky a podmínky na její udělení, nebo je udělováno výrobkům, na které se její udělení nevztahuje.

V tisku také proběhly zprávy, že někteří čínští výrobci přišli s vlastní značkou CE - China Export. Typ písma je stejný, písmena jsou však blíž u sebe. Otázka je, jestli má běžný spotřebitel šanci tento rozdíl poznat.

Co je české (evropské), to je kvalitní?

Další omyl. Test prokázal, že největší procento závadných hraček bylo sice vyrobeno v Číně (což se však vzhledem k celkovému objemu zboží dalo čekat), mezi výrobky, které neobstály, byly ale i hračky českých a evropských firem. Odborníky překvapilo, že nedostatky objevili i u výrobků renomovaných značek, např. kolekce hraček od firmy Mattel musela být stažena z trhu pro velký obsah olova v nátěru. Rovněž neplatí, že dřevěné hračky jsou nutně kvalitnější než plastové. Tady hlavně pozor na složení barvy, může obsahovat příliš mnoho škodlivých látek od formaldehydu po nikl.

Nejčastěji hrozící nebezpečí u hraček Oddělení malých částí a riziko jejich spolknutí a následného udušení. Chemické složení výrobku, nejčastěji se jedná o zvýšený obsah olova a ftalátů. Možnost manipulace s bateriemi výrobku. Chybějící návod k použití pro elektrické hračky a informace o napětí baterií. Nebezpečí pořezání. Nedostatečná ochrana proti vzplanutí. Zvuková hladina vyšší než 80dB (zhruba zvuk vysavače). Jak vybrat nezávadnou hračku Hračka má certifikát, popř. označení Bezpečná hračka. Neuvolňují se malé části. Nemá ostré hrany. Nezapáchá. Barva se neodírá. Nemá dlouhé šňůry Nebezpečné chemické složení

Na rozdíl od ostrých hran a odřené barvy spotřebitel není schopen poznat, zda v hračce pro dítě jsou či nejsou obsaženy nebezpečné chemikálie a v jakém množství.

Největší boj se vede proti ftalátům, které poškozují mj. i reprodukční funkce. Nebezpečí hrozí hlavně u hraček, které by děti mohly vkládat do úst. Uvolňování ftalátů z povrchu měkčeného PVC stoupá zejména při zvýšení mechanického tlaku a teploty (žvýkání hračky a cumlání hračky).

Evropská unie proto přijala direktivu 2005/84 o zákazu ftalátů v dětských hračkách a zboží. Na novou direktivu v České republice reaguje vyhláška 284/2006, která vyjmenovává zakázané estery kyseliny ftalové v hračkách a předmětech pro děti. Vyhláška vešla v platnost 16. ledna 2007.

Nevhodné pro děti od tří let

Ačkoliv je na obalu napsáno, že výrobek nesmí být používán dětmi do 3 let, je zřejmé, že s takovým záměrem byl vyroben a je určen nejmenším dětem. Atestované výrobky s certifikátem se na rozdíl od těch neatestovaných nebojí uvádět, že chrastítka a další hračky pro nejmenší jsou určeny dětem mladším tří let.

Kdo ručí za kvalitu hraček?

Odpovědnost za dodání kvalitního výrobku, bezpečné hračky na trh nesou dovozci hraček a distributoři hraček. Doby, kdy všechny hračky prošly státní kontrolou, jsou pryč. Výrobce může (ale nemusí) na svoje náklady provést atestaci a certifikaci výrobku. Kvalitní výrobek musí splňovat požadavky Směrnice o bezpečnosti hraček a příslušnou evropskou normu EN 71-1.

Hračky a rady pro bezpečný výběr Nejlepší vánoční dárky pro děti Historie plyšových medvídků Hry s batolaty

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.