Porod císařským řezem

Porod císařským řezem může být plánovaný nebo také akutní. Vždy ale hrozí komplikace. Zjistěte, proč je operativní porod mnohem rizikovější než porod přirozený a co máte v případě císaře očekávat.

Těhotná žena s modrou mašlí zavázanou přes břicho

Co je císařský řez a jak se provádí

Císařský řez je operační zákrok, při kterém se otevře břišní stěna těhotné ženy a dítě takto přichází na svět. Provádí se v lokální anestezii. Lékař musí nejprve odsunout střeva a močový měchýř a teprve pak proniká do samotné dělohy. Dítě se vyjme, orgány se vrátí na původní místo a rodička je prvních 24 hodin pečlivě sledována. Při císařském řezu ztrácí obvykle matka více krve než při spontánním porodu, větší je také riziko nejrůznějších komplikací. Do sedmi dnů bývají maminky propouštěny domů.

Kdy je nutný porod císařským řezem

Důvodem k císařskému řezu bývají situace, kdy nelze porod vést přirozenou cestou (dítě je v děloze uloženo zadečkem dolů) – tehdy je císařský řez plánovaný. Důvodem ale může být i náhlé ohrožení zdraví nebo života rodičky či dítěte v průběhu normálního porodu, například pokud dítě nemá dostatek kyslíku a hrozí, že se udusí. Císařský řez lze ale provést pouze v první době porodní, kdy ještě dítě není sesunuto do pánve.

Jeden řez – další řez?

Pokud přišlo vaše dítě na svět díky císařskému řezu, neznamená to, že musí být každý další porod veden císařským řezem. Pokud však k němu došlo více než jednou, dělá se císařský řez u každého dalšího porodu, jinak by mohla prasknout děloha.

Císař na přání

Přestože je operativní porod mnohem rizikovější než porod přirození, mnohé maminky chtějí dobrovolně podstoupit porod císařským řezem. Nejčastějším důvodem je strach z bolesti při porodu nebo strach z toho, že dítě porodit nezvládne. Při komplikacích přitom může matka po císařském řezu začít např. masivně krvácet a být ohrožena na zdraví i na životě. I to je jeden z důvodů, proč se u nás, na rozdíl od jiných států, císařský řez na přání neprovádí.

Mnohem vhodnější je svěřit se se svými obavami porodníkovi a probrat s ním třeba i možnosti tišení porodních bolestí – o tomto tématu jsme také psali v článku ZDE »

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies