Plesy – etiketa a pravidla odívání

Ples je událost, na které máme možnost ukázat se v tom nejlepším světle. Každá dáma si přeje být královnou plesu, vystavovat na obdiv svou večerní toaletu, ale předvést by měla také vytříbené chování.
Držící se žena s mužem ve společenském oblečení

Ples – událost pro dámy a gentlemany

Ples by měl každý muž i dáma využít k tomu, aby se předvedli v co nejlepším světle. Ke správně zvolené toaletě patří i vhodné způsoby. Páry by měly mít na paměti, že ples je událost taneční, a tak by hemžení na parketu neměly jen pozorovat.

Plesy malé i velké

Platí pravidlo, že na malém plese nemusí být pravidla vhodného oblečení dodržována tak striktně jako na plesech velkých, kde je třeba se opravdu vyšvihnout. Plesy reprezentační, jako jsou například školní nebo myslivecké, jsou na nižší úrovni než gala plesy, benefiční bály nebo plesy v opeře. Na ty se většinou dostaneme jen díky pozvánce a také pravidla etikety jsou zde mnohem přísnější.

Jak podávat ruku? Pravidla etikety a společenského chování ZDE

Jaké oblečení se nosí na ples?

Plesové oblečení pro ženy

Pro ženy je ideálním oděvem večerní toaleta, nejlépe v délce až k zemi. U kratších sukní volte větší podpatek. Toleruje se i kalhotový kostým s živůtkem, ale ať vás ani nenapadne vzít si na sebe kostým, který nosíte do práce. Barvám se meze nekladou, doplňky by však měly být dobře sladěné s oděvem i s obuví. Šaty nesmí působit vulgárně. Střevíce by měly ladit s toaletou a být pohodlné pro tanec. Nezapomeňte na punčochy. Pokud se rozhodnete pro rukavice, pamatujte, že k dlouhým šatům patří dlouhé a ke krátkým krátké.

Účesy a líčení na ples

Součástí slavnostního oblečení by měl být společenský účes. Krásně působí vlny, drdůlky i odvážnější účesy. Tuto záležitost raději přenechejte svému kadeřníkovi. Líčení pro slavnostní příležitost může být také odvážnější než pro všední den, svůdně působí rudá rtěnka a třpytící se oční stíny.

Plesové oblečení pro muže

Pánové by měli volit tmavý oblek, případně smoking a černé boty se zavazováním. U velkých plesů je někdy požadován i frak. Nosí se projmutá sáčka, proužky. Nutná je kravata nebo motýlek. Pokud nemáte kravatu rádi, zvolte košili s rozhalenkou. Pamatujte, že pár by se měl vzhledově dopňovat. Vyberte si kravatu ve stejné nebo alespoň podobné barvě jako jsou partnerčiny šaty.

Chování a etiketa nejen na plese

Dvojice, která přichází na ples, by měla tančit spolu. Pokud se pán rozhodne vyzývat k tanci postupně více dam, první tanec by měl vždy patřit ženě, se kterou přišel. Muž žádá o tanec vždy u stolu a žena má právo zdvořile jej odmítnout. Je slušné se poté představit a po tanci ženě poděkovat. Muž opravdu galantní poděkuje políbením dámské ruky. Ženu odvede zpět ke stolu a teprve poté se může vrátit na své místo. Pokud muž žádá o tanec zadanou ženu, měl by se nejdříve dovolit jejího partnera. Dokud organizátor ples oficiálně nezahájí, je neslušné tančit nebo jíst.

Seznamování a komunikace

Ples je událost společenská, proto konverzujte a hojně se seznamujte. Nezapomeňte si vzít vizitky. Při tanci by měla konverzace probíhat lehce a nezávazně, ne formou palby otázek. Ženy by neměly muže poučovat o jeho chybách při tanci, pokud jí ovšem soustavně nešlape na nohu. Jisté uvolnění pro komunikaci a seznamování přináší hostům alkohol, avšak v jeho konzumaci je třeba být opatrný. Pokud překročíte svou míru, můžete si způsobit to největší faux pas plesu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies