Panenský Týnec - nejsilnější energetické místo ČR

Pouhých 60 km od Prahy se nachází mystické městečko Panenský Týnec. Zdejší nedostavěný chrám je údajně nejsilnějším energetickým místem u nás, možná jsou zde ukryty i ostatky Anežky české a tajemstvím je opředeno také okolí.

OriginalPanenský Týnec a záhadný chrám

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci je starý téměř sedm století, přesto dodnes není úplně jisté, kdo chrám nechal postavit. Podle historiků tak s největší pravděpodobností učinil Jaroslav Plichta ze Žerotína – čestný člen družiny českého krále Jana Lucemburského a stavitelem byl sám velikán Petr Parléř. Mělo se evidentně jednat o jeden z největších chrámů u nás, poté, co ale Plichta ze Žerotína padl v boji, chrám zůstal nedokončený.

Stavba je vysoká přes 20 metrů a stojí na velmi silné léčivé zóně. Tato zóna údajně přináší pocit náhlé radosti ze života, odstraňuje deprese, bolesti hlavy, dodává sebevědomí, posiluje obranyschopnost. Chodí zde mladí i staří, zdraví i nemocní – a právě ti potvrzují léčivé účinky místa. Citlivější jedinci zaznamenávají mrazení po celém těle či náhlý příval energie. Nejsilnější je přitom místo přímo uprostřed chrámu.

OriginalKlášter klarisek a ostatky svaté Anežky

Chrám ale není zdaleka jediným místem, kde na vás v Panenském Týnci dýchne zvláštní pocit. Významný je i přilehlý františkánský klášter, který nechal otec Jaroslava Plichty, Habart ze Žerotína, postavit jako poděkování za uzdravení své manželky. Ta nemohla otěhotnět, po návštěvě Anežského kláštera v Praze ale najednou cítila, že je vyléčena a záhy na to se jí také skutečně narodilo první dítě (úsměvné je, že nakonec měla dětí celkem šest). Klášter je proto zasvěcen svaté Anežce a podle některých pověstí jsou právě v Panenském Týnci ostatky svaté Anežky ukryty. V klášteře žily panny z klášterního řádu klarisek, který založila právě sv. Anežka. Původní vzhled kláštera bohužel změnil požár a hustitské boje, nedávno proběhla také rekonstrukce – nyní je klášter využívám jako obecní úřad a knihovna. Přesto zůstala mystická atmosféra místa zachována.

Tajemné okolí Panenského Týnce – co stojí za to navštívit

OriginalKamenný pastýř – největší menhir ČR

Návštěvníci Panenského Týnce často spojují výlet se zajížďkou do nedaleké obce Klobouky, kde se nachází největší český menhir zvaný Kamenný pastýř. Menhir je 3,5 m vysoký, v nejširším místě dosahuje jednoho metru a váží 5 tun. Byl postaven ve 4. stol. před n. l. a původně byl obklopen několika dalšími menšími kameny – ty však byly časem odebrány kvůli orbě. Také význam menhirů je dodnes opředem tajemstvím – sloužily patrně k posvátným a astronomickým účelům.

Kromlech v Zíchovci

Okrouhlé seskupení vztyčených kamenů, jaké známe např. z Velké Británie (Stonehange), se nachází také ve vesnici Zíchovec. Jedná se o repliku prehistorických kruhů.

OriginalBoží hrob – český kousek Jeruzaléma

Raritou je napodobenina jeruzalémského Božího hrobu – vybudována na návrší tzv. Okrouhlíku (330 m. n. m.) v roce 1665 na popud Bernarda Ignáce z Martinic. Ve stejném roce byl kostel vysvěcen, konaly se zde pravidelně bohoslužby. Interiér skýtá spoustu pozoruhodných symbolik.

Slané město Slaný

Město Slaný bylo skutečně pojmenováno podle soli, která zde byla kdysi získávána z vody – lidem, kteří z vody sůl vyvařovali, se říkalo solnaři. Město se pyšní mnoha zachovalými historickými objekty – kostelem Nejsvětější trojice (postaveném na místě popraviště zv. Golgata), Černou baštou – zachovalou částí původního opevnění, Velvarskou bránou, hospodářskou záložnou a mnohým dalším. V historickém jádru města si budete připadat, jako by se zastavil čas.

Tajemná místa ve světě

Tajemný Stonehenge

Tajemné Machu Picchu

Nejzáhadnější místa naší planety

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies