Tajemný Stonehenge

Kultovní a jedinečná památka, jedno z nejnavštěvovanějších míst nejen ve Velké Británii, ale i v celé Evropě. Návštěvníci potvrzují, že toto místo je nabité zvláštní, nepopsatelnou energií. Vydají někdy prastaré majestátné kameny svá tajemství?

Kameny zvané Stonehenge

Účel památky

Tato mystická a záhadami opředená památka leží asi 13 km severně od Salisbury v jižní Anglii. Vědci stále spekulují o tom, zda se jednalo o kultovní místo, nebo observatoř. V roce 2007 archeologové objevili poblíž Stonehenge zbytek vesnice. Tento objev vyvolal spekulace o tom, že Stonehenge mohlo sloužit jako pohřebiště pro tuto vesnici.

Terminologie

Megalit - z řečtiny; mega = velký, lithos= kámen; zahrnuje menhiry, dolmeny a trility

Trilit - dva vztyčené kameny - monolity, na nichž příčně leží další kamenná deska

Menhir - z galštiny; men= kámen, hir = dlouhý člověk/muž

Kromlech - kamenná řada kruhového půdorysu skládající se z menhirů

Dolmen - z galštiny; dol = stůl, men = kámen

Popis stavby

Průměr vnějšího kruhu měří 30 m a sestává ze 17 (původně 30) masivních trilitů. Největší z těchto trilitů je vysoký 8,5 m. Vnitřní kruh tvoří monolity. Uvnitř kamenných kruhů se nacházejí dvě podkovovité kamenné formace z pískovce, resp. čediče.

Stáří památky

Pomocí radiokarbonové metody vědci identifikovali několik rozdílných etap stavby. Starší se podle nich datuje do doby asi 2 800 (některé zdroje uvádějí až 3 000) let př. n. l. (neolit). O 700 let později, v době bronzové, tedy mezi 2 000 a 1 500 lety př. n. l., bylo Stonehenge rozšířeno mj. o přístupovou alej. Ve třetí etapě, přibližně v době kolem 1 100 př. n. l., prodloužili staří stavitelé přístupovou cestu až k břehům Avony.

Pro srovnání: Největší egyptská pyramida byla postavena kolem 2 500 před n. l., Velká čínská zeď 1 000 před n. l., mayské a aztécké pyramidy v Mexiku 500 až 1 000 let n. l., sochy na Velikonočním ostrově 400 až 1 200 n. l.

Oslavy slunovratu

Každoročně se v den letního slunovratu stává Stonehenge poutním místem všech milovníků mystiky a astronomie, kteří sem cestují ze všech koutů světa. Areál je v té době chráněn velkým množstvím policistů.

Informace pro turisty

Kamenné kruhy z mladší doby kamenné ve Stonehenge za rok navštíví asi 700 000 tisíc turistů.

Protože rozvoj turismu, automobilová doprava a nevhodné chování návštěvníků začaly Stonehenge ohrožovat, musí se dnes parkovat daleko od této jedinečné památky a přichází se k ní tunelem. Je zakázáno na stavbu sahat, ostatně návštěvník se mezi monolity ani nedostane, chodí se po vyznačeném okruhu kolem stavby. Prohlídka trvá zhruba hodinu a dospělý návštěvník za ni zaplatí necelých 8 eur, děti od 5 do 15 let polovinu.

Stonehenge se svým okolím bylo roku 1986 zapsáno na seznam Unesca.

Fantasy ze Stonehenge

Zajímavou teorii o tom, proč a jak bylo Stonehenge vlastně postaveno, rozvíjí ve svém fantasy románu Svatyně britský spisovatel Bernard Cornwell. Tam, kde selhávají fakta a nastupují domněnky a spekulace, přichází ke slovu autorova fantazie...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies