Nudismus a naturismus - svobodný styl života

V Evropě představuje nudismus hlavně reakci bez oblečení, kdežto v Americe se užívá v širším pojetí evropského pojmu naturismus. Jaký je mezi nimi rozdíl a co to vůbec znamená?

Žena v mořských vlnách  s odhalenými ňadry

Nudismus a historie

Nudismus se poprvé objevil v Německu počátkem 20. století. Znamenal čas sdílení společných hodnot, čas osvěty, ukázala se potřeba vzduchu, světla a více přirozeného způsobu života.

 

Roku 1903 byl nedaleko Hamburku otevřen první známý nudistický klub (Freilichtpark). Hnutí nudistů viditelně rychle rostlo a stalo se v Německu velmi rozsáhlým, a to i na tehdejší poměry.

 

 

V roce 1933, kdy se k moci dostal Hitler, veškeré organizace (i nudistické), které neměli nic společného s národním socialismem, byly zakázány. Nudismus se tak v Německu stáhl do ilegality a to ve viditelně omezeném počtu.

 

 

Po druhé světové válce se však nudismus znovu uchytil a navíc nabyl i mezinárodních rozměrů. Nejdůležitější roli v šíření nudismu za hranice hrál obrovský rozvoj cestovního ruchu, kdy lidé z jiných zemí začali poznávat nudismus v Německu a mnoho německých nudistů trávilo dovolené u moře na území dnešního Chorvatska.

 

 

Co se týká šíření nudismu v USA, tam hrálo hlavní úlohu hnutí hippies. Mezi jedny z jeho základních znaků nového svobodného stylu života bylo právě skupinové praktikování nahoty. Tu pravou dovolenou pro nudisty a naturisty naleznete zde...

 

 

Na přelomu 80. a 90. let došlo k dalšímu nárůstu stoupenců nudismu. Dokonce se objevil tzv. křesťanský nudismus, kdy některé evangelické proudy začaly nacházet oporu nudismu v bibli. Pod nátlakem všech okolností byly (koncem minulého století) nuceny zavést oficiální pláže pro nudisty i státy, jakými je Itálie, Španělsko i Řecko.

 

 

Roku 1998 proběhla v tisku zpráva o povolení první nudistické pláže i v takové zemi, jakou je Brazílie.

 

Nudismus versus naturismus

Nudismus má základ v latinském „nudo”, což znamená nahý. Stále více se ale začíná používat modernější termín, kterým je naturismus. Ten pochází z latinského slova „natura”, což znamená příroda. Nudismem se rozumí praktikování a propagace nahoty jako takové, naopak naturismus se mnohem víc soustředí na návrat člověka k přírodě prostřednictvím jeho pobytu bez oděvu prostředí přírody.

Zkratka FKK

FKK je zkratka německého slova Freikörperkultur (kultura volného těla), která je v poslední době stále častěji používána pro označení „praktikování nahoty”. Jelikož nudismus pochází právě z Německa, je k označení nudistických kempů a pláží i mimo Německo používána právě tahle zkratka.

Nudismus a současnost

V dnešní době už nejsou nudisté považováni převážnou většinou společnosti za podivíny nebo morální zvrhlíky, právě naopak, těší se ve stále větší míře toleranci a porozumění zbytku populace. Víc a víc lidí se nechává inspirovat hnutím nudismu a stává se jeho členy. Nudistické skupiny jsou v současnosti aktivní ve většině zemí světa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies