Jak probíhají testy hraček pro nejmenší?

Zcela jistě všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a nejbezpečnější. S hračkami je to ovšem někdy na pováženou... Jakými testy by měla hračka projít před tím, než se dostane k vašemu dítěti?

Dítě držící kačenku u obličeje

Pozor na hračky z Německa a Číny

Německá organizace pro kontrolu hraček provedla test hraček pro děti do tří let a výsledky byly šokující. Zdraví škodlivé chemické látky obsahovalo 80 % testovaných hraček. Polovina z nich obsahovala střední nebo vyšší koncentraci a u sedmi hraček byla koncentrace tak vysoká, že je nepřípustné je prodávat.

U hraček, se kterými jsou děti v kontaktu prakticky celý den, sahají na ně a mohou je strkat také do pusy, jsou výsledky kontroly proto alarmující! Látky se mohou dostat přímou cestou do dětského organismu. O jaké látky jde? Jsou to rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), změkčovadla (ftaláty), formaldehyd a těžké kovy. Naměřené hodnoty podle informací normy ale nepřesahují. Odborníci tvrdí, že normy jsou špatně nastaveny, protože obsah látek je posuzován pro dospělé osoby, ne pro děti. Ale blýská se na lepší časy. Letos by měla vstoupit v platnost nová směrnice podle EU.

„Bezpečná hračka“

Hraček se žlutým logem s nápisem „Bezpečná hračka“ se nemusíte obávat. Tuto certifikační značku poskytuje Institut pro testování a certifikaci. Vysokou míru jistoty, kvality a bezpečnosti zaručuje neustálý dozor po celou dobu uvádění výrobku na trh. Logo najdete na hrách, stavebnicích, didaktických hračkách, puzzle, panenkách, figurkách, autech, kočárcích pro panenky, hračkách do vody, odrážedlech, houpačkách, skluzavkách, balónech, hračkách pro nejmenší, hračkách na dálkové ovládání i na karnevalových kostýmech a textilních hračkách.

Jak hračka logo získá?

Hračka musí splnit podmínky, které určuje Směrnice Rady 88/378/EEC. Dále hračka musí splnit požadavky zaručující vyšší úroveň bezpečnosti. Tyto požadavky popisují Obecná pravidla pro koncesi a používání značky „Bezpečné hračky" a získáním certifikátu od subjektu pověřeného k činnostem v projektu „Bezpečné hračky“. Hračka musí mít kladné výsledky v periodických inspekcích, které provádí subjekt pověřený k činnostem v projektu „Bezpečná hračka“. Nakonec musí dojít k uzavření licenční smlouvy.

Čím hračka v laboratoři projde?

Speciálně školeným certifikačním pracovníkem se hračky klasifikují podle věkových kategorií, provede se analýza rizik a potom následují laboratorní zkoušky. Jaké zkoušky se tedy provádějí? Jde o zkoušky fyzikální a mechanické. Provádí se chemická a hygienická analýza, testuje se radioaktivita. Důležitá je i zkouška hořlavosti a zkoušky elektrické. V laboratoři to ovšem nekončí. Před vydáním certifikátu probíhá ještě inspekce u výrobce či dodavatele. Cílem je ověřit, zda jsou u výrobce zajištěny předpoklady pro trvalý soulad hračky s bezpečnostními požadavky. Nejméně jednou ročně má institut právo provést kontrolu u výrobce. Jak kontrola probíhá? Jedná se o inspekční návštěvu, při které jsou odebrány vzorky ze skladu nebo obchodní sítě. Pokud jsou shledány nedostatky, institut může licenci odebrat.

Pozor na koupi nebezpečných hraček

Vhodné dárky pro kojence a batolata

Historie plyšových medvídků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies