Pozor na koupi nebezpečných hraček

Určitě chcete pro své dítě to nejlepší, včetně hraček. A to je právě kámen úrazu – jak poznáme kvalitní hračky od těch závadných a zdraví škodlivých? Náš článek vám napoví.

Hrající si dítě na koberci ve svém pokojíčku

CE znakem kvality?

Omyl. Mezi testovanými závadnými hračkami byly i ty s označením CE. CE je zkratka pro Conformité Européenne (z francouzštiny) a označuje zboží, které splňuje příslušné normy Evropské unie a je tedy distribuováno ve shodě s legislativou EU. Nicméně Günter Verheugen z EU přiznává, že označení CE, stejně jako jakákoliv jiná značka, je zneužíváno, např. je udělováno výrobkům, které nesplňují požadavky a podmínky na její udělení, nebo je udělováno výrobkům, na které se její udělení nevztahuje.

V tisku také proběhly zprávy, že někteří čínští výrobci přišli s vlastní značkou CE - China Export. Typ písma je stejný, písmena jsou však blíž u sebe. Otázka je, jestli má běžný spotřebitel šanci tento rozdíl poznat.

Co je české (evropské), to je kvalitní?

Další omyl. Test prokázal, že největší procento závadných hraček bylo sice vyrobeno v Číně (což se však vzhledem k celkovému objemu zboží dalo čekat), mezi výrobky, které neobstály, byly ale i hračky českých a evropských firem. Odborníky překvapilo, že nedostatky objevili i u výrobků renomovaných značek, např. kolekce hraček od firmy Mattel musela být stažena z trhu pro velký obsah olova v nátěru. Rovněž neplatí, že dřevěné hračky jsou nutně kvalitnější než plastové. Tady hlavně pozor na složení barvy, může obsahovat příliš mnoho škodlivých látek od formaldehydu po nikl.

Nejčastěji hrozící nebezpečí u hraček

  • Oddělení malých částí a riziko jejich spolknutí a následného udušení.
  • Chemické složení výrobku, nejčastěji se jedná o zvýšený obsah olova a ftalátů.
  • Možnost manipulace s bateriemi výrobku.
  • Chybějící návod k použití pro elektrické hračky a informace o napětí baterií.
  • Nebezpečí pořezání.
  • Nedostatečná ochrana proti vzplanutí.
  • Zvuková hladina vyšší než 80dB (zhruba zvuk vysavače).

Jak vybrat nezávadnou hračku

  • Hračka má certifikát, popř. označení Bezpečná hračka.
  • Neuvolňují se malé části.
  • Nemá ostré hrany.
  • Nezapáchá.
  • Barva se neodírá.
  • Nemá dlouhé šňůry

Nebezpečné chemické složení

Na rozdíl od ostrých hran a odřené barvy spotřebitel není schopen poznat, zda v hračce pro dítě jsou či nejsou obsaženy nebezpečné chemikálie a v jakém množství.

Největší boj se vede proti ftalátům, které poškozují mj. i reprodukční funkce. Nebezpečí hrozí hlavně u hraček, které by děti mohly vkládat do úst. Uvolňování ftalátů z povrchu měkčeného PVC stoupá zejména při zvýšení mechanického tlaku a teploty (žvýkání hračky a cumlání hračky).

Evropská unie proto přijala direktivu 2005/84 o zákazu ftalátů v dětských hračkách a zboží. Na novou direktivu v České republice reaguje vyhláška 284/2006, která vyjmenovává zakázané estery kyseliny ftalové v hračkách a předmětech pro děti. Vyhláška vešla v platnost 16. ledna 2007.

Nevhodné pro děti od tří let

Ačkoliv je na obalu napsáno, že výrobek nesmí být používán dětmi do 3 let, je zřejmé, že s takovým záměrem byl vyroben a je určen nejmenším dětem. Atestované výrobky s certifikátem se na rozdíl od těch neatestovaných nebojí uvádět, že chrastítka a další hračky pro nejmenší jsou určeny dětem mladším tří let.

Kdo ručí za kvalitu hraček?

Odpovědnost za dodání kvalitního výrobku, bezpečné hračky na trh nesou dovozci hraček a distributoři hraček. Doby, kdy všechny hračky prošly státní kontrolou, jsou pryč. Výrobce může (ale nemusí) na svoje náklady provést atestaci a certifikaci výrobku. Kvalitní výrobek musí splňovat požadavky Směrnice o bezpečnosti hraček a příslušnou evropskou normu EN 71-1.

Hračky a rady pro bezpečný výběr

Nejlepší vánoční dárky pro děti

Historie plyšových medvídků

Hry s batolaty

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies