10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

Lednička naplněná jídlem je pro mnohé synonymem pohody domova. Pokud nechceme, aby se změnila ve změť více či méně prošlých potravin a zbytků, měli bychom respektovat některá pravidla, která nám pomohou uchovat potraviny čersté a zdravotně nezávadné.
Velká lednice plná jídla

Rada č. 1: Každá potravina má v ledničce své místo

Pokrmy do ledničky neukládáme, jak nás zrovna napadne. Každá skladovaná potravina vyžaduje jinou teplotu. Proto mají kvalitní ledničky několik chladicích zón a regulaci vlhkosti.

Skladovací teplota nižší než 4°C

Skladovací teplota 4°C - 6°C

Skladovací teplota 6°C -8°C

Skladovací teplota /dvířka/ 6°C - 8°C

syrové ryby a maso
mléčné výrobky
tvrdé sýry
nápoje
krevety, krabi, langusty
mléčné deserty
čerstvá zelenina
vejce
uzeniny čerstvé sýry
čerstvé ovoce
máslo
hotová jídla
vařená zelenina
zrající sýry
načaté marmelády
čerstvě načaté potraviny
vařené maso a ryby
  koření
potraviny k rozmražení
     

Rada č. 2: Poznejte svou ledničku

Existují různé typy ledniček. Ty levnější mají zpravidla jeden kompresor k pohonu ledničky i mrazničky. Dražší typy už mívají kompresory dva, a mohou proto energeticky regulovat každý oddíl zvlášť. Jejich provoz je díky tomu úspornější. Navíc v případě, že se jeden kompresor porouchá, lednička stále funguje.

 

Abyste si ověřili teplotu v jednotlivých oddílech ledničky, použijte teploměr ponořený do vody (tak změříte teplotu potraviny a ne okolního vzduchu). Moderní ledničky nabízejí i mnohé další funkce: antibakteriální úpravu, superchlazení a supermrazení, odmrazovací automatiku, regulaci vlhkosti nebo mohou být vybaveny elektronikou, jejíž pomocí lze regulovat teplotu v každém chladicím prostoru s přesností na 1°C.

 

Ve vnitřním vybavení se místo klasických roštů stále více prosazují odkládací plochy z bezpečnostního skla, z nichž nemohou žádné tekutiny stékat na potraviny uložené vespod. V mrazničkách jsou drátěné zásuvky nahrazovány celoplastovými, u nichž nehrozí nebezpečí, že uložené potraviny přimrznou.

Rada č. 3: Odstraňte přebytečné obaly

Některé výrobky jsou zabaleny tak důkladně, že to až znemožňuje jejich správnou konzervaci. Obaly navíc odstraňte (pozor na datum spotřeby) a nechejte jen ty nezbytné. Jednotlivé potraviny od sebe izolujte. Uzeniny zabalte do alobalu, stejně jako zákusky. Maso zabalte do potravinářské fólie. Hotová jídla nebo uvařené potraviny musejí být uchovávány v hermeticky uzavřených nádobách.

Rada č. 4: Snažte se zabránit rozmrazení

Na nákup s sebou přiberte izotermickou tašku, do níž zmražené potraviny naskládáte. Snažte se je co nejrychleji přemístit do ledničky a mrazničky. Zbytky teplého jídla nechte alespoň dvě hodiny vychladnout, než je uložíte do ledničky. Cíl těchto opatření je zřejmý: zabránit množení mikrobů v potravinách.

Rada č. 5: Zbytečně lednici neotvírejte

Nakoupené potraviny nejdřív vyrovnejte na pracovní stůl v tom pořadí, jak je budete ukládat do lednice. Urychlí to práci a lednice zůstane otevřená jen nezbytně dlohou dobu, aby se nenarušil chladicí cyklus.

Rada č. 6: Respektujte datum spotřeby

Potraviny, kterým končí datum spotřeby, uložte na nejdostupnější místo v ledničce. Tak zabráníte tomu, že po měsíci najdete někde vzadu neidentifikovatelné zbytky něčeho, co předtím bývalo sýrem nebo šunkou.

Rada č. 7: Nepřecpávejte lednici

Jestliže je v ledničce příliš mnoho potravin, jejich konzervace nebude tak účinná. Navíc riskujete vzájemný kontakt (= kontaminaci) potravin.

Rada č. 8: Uchovávejte jen čisté potraviny

Před uložením do lednice ovoce a zeleninu omyjeme.

Rada č. 9: Čtěte etikety výrobků

Datum spotřeby je důležitý údaj, který bychom si měli ověřit už při nákupu. Po otevření výrobku je už neplatný, pouze na některých potravinách najdeme, jak dlouho je uchovávat v lednici po otevření.

Rada č. 10: Udržujte lednici v čistotě

Do vody, kterou použijeme k mytí vnitřku lednice, můžeme přidat trochu octu nebo přípravku na mytí nádobí. K vyčištění všech spár a štěrbin použijeme starý zubní kartáček. Každé 3 měsíce ledničku a mrazničku odmrazujeme - děláme to jak z hygienických, tak ekologických důvodů (námraza zvyšuje spotřebu elektřiny).

Zajímavosti ze světa

22. dubna - Den Země

Je člověk opravdu originál?

Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění

Test: řídíte se rozumem nebo citem?

Horoskop - kameny zvěrokruhu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies