Něco málo o tabáku

Mnohým se nemusí ani zdůrazňovat, jak je kouření škodlivé. Ale víte, jaké je složení tabákového kouře, jestli je žvýkání a šňupání tabáku zdravější než kouření nebo jakou měl tabák historii?

Muž zapalující si cigaretu

Tabák - historie

v prvním století před naším letopočtem kouřili Mayové tabákové listy. Indiáni je zase kouřili jen při nábožných obřadech, ale kouř neinhalovali.

Do Evropy se tabák dostal roku 1492, kdy ho dovezl Kolumbus. V prvních stoletích se však kouření šířilo docela pomalu, jelikož se nelíbilo církvi ani panovníkům.

Například v Rusku se kouření trestalo rozseknutím rtu. Tresty se pak zrušily za vlády Petra Velikého, který byl vášnivým kuřákem.

Kouření se stalo módní po roce 1881, kdy byl vynalezen stroj na výrobu cigaret.

Tabák – složení kouře

Tabákový kouř je souhrn více jak 4000 plynných (91%) a hmotných (9%) látek. Obsahuje 64 karcinogenů, což jsou látky vyvolávající rakovinové bujení. Mezi ně patří např. dibenzantracen, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, alergeny, mutageny, toxické látky a mnoho dalších. Další důležitou složkou, kterou obsahuje tabákový kouř, je vysoký obsah oxidu uhelnatého.

Tabák – žvýkání a šňupání

Je velká chyba, domnívat se, že žvýkání nebo šňupání tabáku je bezpečnější než kouření. Naše tělo je schopno vstřebat více nikotinu z rozžvýkaného tabáku nežli z cigaret. Dále je žvýkání a šňupání tabáku spojeno se vznikem rakoviny nosní sliznice a úst.

Tabák – rakovina

V západních zemích se odhaduje, že jedna osoba ze tří během svého života onemocní rakovinou. Také u nás způsobuje kouření třetinu všech nádorových onemocnění, na prvním místě rakovinu plic.

Tabák – odvykání

Začněte s odvykací kůrou co nejdříve – nejlépe ještě dnes. Řekněte svým přátelům, že přestáváte kouřit. V okamžicích, kdy nejvíce zatoužíte po cigaretě, mějte vždy po ruce něco, co vás plně zaměstná. Myslete pozitivně, spočítejte si, kolik jako nekuřák ušetříte peněz a za svou snahu se odměňujte. Vyzkoušet můžete také nikotinové žvýkačky nebo náplasti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies