Kouření - negativa a něco víc

Každá vykouřená cigareta negativně ovlivňuje vaše zdraví. Většina efektů nikotinu souvisí s jeho přímým vlivem na mozek a nervový systém, a způsobuje tak silnou emoční zátěž.
Žena s cigaretou v ústech

Tělo díky kouření produkuje větší množství stresových hormonů a ty vedou ke zrychlení srdečního pulsu, zvyšují krevní tlak, podporují srážlivost krve a vedou ke zužování tepen v celém těle.

Negativní účinky kouření

  • Kouření zužuje cévy kůže - díky tomu se rychleji tvoří vrásky. (To je jeden z důvodů, proč nikotin a stres působí rychlejší stárnutí.)
  • Kouření zužuje cévy vedoucí krev k srdci - výsledkem může být bolest na hrudi nebo srdeční infarkt.
  • Mozkové cévy se zužují, což může vyvolat mozkovou mrtvici.
  • Také cévy rukou a nohou se díky kouření zužují. Vzniká chlad horních i dolních končetin. V některých případech, zvláště u diabetiků, to může vést ke sněti a amputaci.
  • Kouřením se snižuje množství krve, která přitéká do pohlavních orgánů.
  • Nikotin zcela jasně oslabuje smyslové orgány chuti, hmatu a čichu.
  • U žen, které kouří, je třikrát větší pravděpodobnost neplodnosti než u nekuřaček.
  • Menopauzu mívají kuřačky oproti nekuřačkám téměř o dva roky dřív.
  • Mužům kouření snižuje množství a pohyblivost spermií.
  • Po delším období užívání nikotin poškozuje výstelku tepen v srdci a celém těle, což zapříčiní, že se snadněji ucpávají a dochází k dalšímu snížení průtoku krve.
  • Nikotin stejně jako chronický stres způsobí, že tělo tvoří nadměrné množství kortizolu, který snižuje funkce imunitního systému.
  • Nikotin zvyšuje náchylnost srdce k arytmiím. Tím se zvyšuje riziko náhlé srdeční smrti.
  • Nikotin ochromuje přirozený čisticí mechanismus plic, díky tomu se v nich vytváří větší vrstva hromadícího se hlenu a člověk se stává mnohem náchylnějším k virovým a bakteriálním infekcím.
Více se o negativních dopadech kouření můžete dozvědět prostřednictvím charitativního projektu Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Proti kouření.

Kouření a červené víno

Pokud se cigaret přes všechna negativa nedokážete vzdát, pak by vám v druhé ruce neměla chybět sklenka červeného vína. Právě tato sklenka vína vám totiž vyruší negativní účinky kouření, jak bylo zjištěno vědci v Aténách. Má to ovšem jeden háček. Užitečné látky ve dvou decích červeného vína stačí jen na jednu cigaretu denně. S větším množstvím cigaret si ani sklenka vína neporadí a zvyšovat dávky alkoholu pro snížení rizik z kouření není nejlepším řešením.

 

S mnoha denně vykouřenými cigaretami se do těla dostává tolik škodlivých látek, že je nestačí zlikvidovat nic. Pro vědce má však tento objev mnoho zajímavých důsledků. Mezi ty hlavní patří fakt, že se s červeným vínem bude v budoucnosti počítat jako s možnou surovinou, z níž by se mohly vyrábět léky proti nemocem způsobených kouřením.

Všeobecně ale platí, že červené víno obsahuje značné množství chemických organických sloučenin polyfenolů, které fungují v cévách jako antioxidanty a když jej s mírou vyměníte za cigarety, uděláte jenom dobře.

Pomůcky pro odvykání kouření

Pokud se rozhodnete přestat kouřit, ale nemáte silnou vůli, vyzkoušejte nikotinové náplasti nebo žvýkačky. Na tyto a mnohé další přípravky proti kouření svým klientům poskytuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra příspěvek až do výše 500 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies