Zrak a co jste o něm možná neslyšeli

Zrak je pro nás bezesporu jedním z nejdůležitějších smyslů. Umožňuje nám vnímat svět, psát, číst, rozpoznávat barvy a tvary. Už dávno vědci prokázali, že optický vjem je zejména pro ženy podstatný.

Zornice v oku

Zrak nám slouží k mnoha činnostem a málokdo si umí představit, že by o něj jednoho dne přišel. O svoje oči bychom tědy měli pečovat.

Zdravé osvětlení pro váš zrak

Zdravé osvětlení je pro náš zrak důležitou součástí. V současné době devadesát procent lidí na světě pracuje uvnitř za umělého osvětlení, protože oproti dob minulým, kdy lidé pracovali venku na denním světle, nepominula lidská potřeba vyváženého světla. Naše oči nejlépe vidí v přirozeném osvětlení, proto pokud můžete, ničím jej nenahrazujte. Obyčejné žárovky nebo zářivky jsou nevyvážené a vytvářejí žluté nebo nazelenalé světlo. Za tohoto nevyváženého osvětlení se naše oči musejí více namáhat, aby dobře viděly. V podstatě si namáháme zrak, abychom vyrovnali nedostatečně vyvážené světlo.

Chraňte svůj zrak. Vždy pracujte při jasném světle. Jednou ročně si nechte odborně prohlédnout zrak. Používejte kvalitní doplňky stravy, nejlépe homeopatika. Venku na slunci vždy noste kvalitní sluneční brýle s ochranným UV filtrem.

Zajímavosti v otázkách zraku

  • Oční úrazy jsou až čtyřikrát častější u mužů než u žen.
  • Ženy trpí více slzením a pocitem suchých očí než muži.
  • Ženy vidí rozdíl mezi kanárkově žlutou, banánově žlutou či žloutkově žlutou, kdežto pro muže je žlutá prostě žlutá. Muži často nevnímají ani rozdíl mezi růžovou a oranžovou. Není to však očima, muži zkrátka nepřikládají rozdílnosti barev tak velkou důležitost.
  • Některé kapky na léčbu zeleného zákalu, jedná se o tzv. prostaglandiny, podporují při delším užívání růst řas, proto se někdy dovídáte o tzv. farmakologické řasence.
  • Ze statistik o zraku vyplývá, že muži častěji omdlévají při první aplikaci kontaktních čoček. To, že se dotýkají vlastního oka pro ně bývá hrůznějším zážitkem než pro ženy.
  • V průběhu menstruačního cyklu se různě mění množství slz i jejich složení.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies