Životní pojištění

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Většinou uzavřeme pojistku až když se nám nebo někomu známému něco stane. Jsou ale mezi námi i ti zodpovědnější, kteří berou pojištění jako prevenci.

Starý pár na procházce držící se za ruce

Co je a jak funguje životní pojištění

Lidský život je cenný a velmi křehký, ale existuje způsob, jak nepříjemné důsledky nešťastného úmrtí události alespoň trochu zmírnit. V případě životního pojištění pojistka funguje tak, že stane-li se škodní událost, která je předmětem pojištění, je oprávněnému vyplacena finanční náhrada. Pokud tedy pojištěný zemře, bude osobám uvedeným v pojistné smlouvě vyplaceno pojistné plnění.

Proč uzavřít životní pojištění

Lidé, kteří uzavírají životní pojištění, si váží svého života a zároveň si uvědomují svou odpovědnost za své závazky v podobě různých půjček a úvěrů, které by jeho příbuzní museli splácet. Navíc se smrtí živitele rodiny okamžitě klesají její příjmy a pojištěný tak svým pozůstalým odkazuje finanční rezervu pro lepší zvládnutí tohoto nelehkého životního období.

Kdo může životní pojištění uzavřít?

Životní pojištění nemůže uzavřít každý. Pojišťovna si své klienty vybírá především podle věku a zdravotního stavu. Pokud jste prodělali vážnou nemoc (infarkt), může vás pojišťovna odmítnout. Pojišťovna by měla být schopna každému klientovi nabídnout pojistku šitou na míru. Pojistné je obvykle placeno v měsíčních nebo i ročních splátkách.

Druhy životního pojištění

Téměř každá pojišťovna v České republice nabízí životní pojištění, a to v mnoha různých formách.

Základní varianty životních pojištění

  1. Rizikové pojištění pro případ smrti
  2. Dočasné pojištění pro případ smrti
  3. Pojištění pro případ smrti nebo dožití

Rizikové pojištění pro případ smrti

V případě rizikového pojištění pro případ smrti je pojištěný pojištěn pro případ jakéhokoliv způsobu smrti (způsobené úrazem, nemocí i stářím organismu). Toto pojištění na rozdíl od kapitálového neobsahuje spořící složku, veškeré pojistné kryje pojistné riziko.

Dočasné pojištění pro případ smrti

Také dočasné pojištění kryje riziko jakéhokoliv způsobu smrti, s tím rozdílem, že se sjednává na relativně krátkou pojistnou dobu (1 rok až 20 let). Je levnější, ale má více podmínek plnění.

Pojištění pro případ smrti nebo dožití - kapitálové životní pojištění

Tento druh pojištění je nejčastěji nabízeným a uzavíraným druhem životního pojištění. Jedná se v podstatě o spojení dvou pojištění v jedno. A to rizikové pojištění pro případ smrti a pojištění pro případ dožití. Pojišťovna vyplatí oprávněným osobám sjednanou pojistnou částku v případě úmrtí pojištěného. Klient má však právo na kapitálovou hodnotu pojištění, pokud se dožije konce pojištění - a proto je tato pojistka v určitém smyslu zároveň spořením.

Zdravotní pojišťovna radí: „Pojistěte si své zdraví!”

Chcete-li si opravdu pojistit své zdraví a prodloužit si tak život, přestaňte o zdravém životě jen číst - začněte jej žít. Pomoci vám k tomu mohou vitamíny, zdravotní pomůcky, rekreační pobyty nebo sportovní aktivity, na které dokonce Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR poskytuje svým klientům nemalé příspěvky.

Životní pojištění a daně

Podle novely Zákona o daních z příjmů z konce roku 2000 je placené pojistné odpočitatelné od základu daně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies