Zdravý sexuální život

Ke spokojenému životu člověka sex prostě patří. Sex léčí tělo i duši, ale může způsobit i přesný opak, nedbáme-li určitých pravidel. Jak zařídit, aby byl náš sexuální život zdravý a plnohodnotný?

Různé druhy zabalených kondomů

Sport a výživa

Vyvážená strava zlepšuje celkové zdraví organismu a chrání vaše srdce. Jinými slovy, sexuální život pasivního muže živícího se tučným jídlem se těžko vyrovná kvalitním sexuálním maratónům zdravě stravovaného sportovce. Sport zvyšuje zásobu energie, ničí stres a napětí a zvyšuje sexuální vitalitu. Tělesná aktivita zvyšuje také sexuální sebedůvěru a podporuje vylučování pohlavních hormonů.

Spánek a relaxace pro lepší sex

Stejně jako dostatek aktivity je pro správný chod organismu důležitý dostatek odpočinku. Zvláště spánek má výrazný podíl na našem sexuálním zdraví. Nezanedbávejte odpočinek a dopřejte si kvalitní relaxaci ve formě sauny, vířivky nebo procházky přírodou.

Duševní pohoda

Nejčastější příčinou sexuálních potíží je stres, který výrazně tlumí chuť k čemukoliv co zavání sexem. Jak už bylo řečeno, bez kvalitního odpočinku organismus kvalitně fungovat nebude. Pokud trpíte častými depresemi nebo máte negativní pohled na svět v nátuře, vyhledejte nejlepšího přítele, učitele meditace nebo psychologa.

Intimní hygiena a zdravý sexuální život

Čistota půl zdraví. Nepoužívejte k očistě svých genitálií obyčejné mýdlo, které narušuje citlivé prostředí poševní sliznice, kupte si speciální gel pro intimní hygienu. Muži by si měli dávat pozor na přehřáté koupele, horká voda totiž snižuje pohyblivost spermií.

Léky a sexuální funkce

Zatímco některé doplňky stravy (zvláště DS přírodního původu) sexuální aktivitu povzbuzují, léky předepsané lékařem mohou sexuální funkce narušit.

Kofein, alkohol a nikotin

Tato trojice zabijáků ničí sexuální zdraví a libido žen i mužů.

PC a mobilní telefony

Vědci zjistili, že kvalitu spermií snižuje také časté telefonování a laptop na mužském klíně. Teplo laptopu a nevhodná poloha při sezení mužům opravdu neprospívá. U mobilů je hrozbou nejen telefonování, ale také samotné nošení mobilních telefonů v kapse (v blízkosti pohlavních orgánů) – poškozuje totiž DNA v pohlavních buňkách.

Pohlavní nemoci

Samozřejmostí mezi partnery by měla být dostatečná ochrana. Zvláště pokud svého intimního partnera dobře neznáte, nezapomínejte na prezervativy. Pro klid duše můžete také oba podstoupit testy na pohlavní choroby. Vyvarujte se častému střídání partnerů.

Pozor na orální sex a papilomavirus

Podle vědců může být rakovina děložního hrdla způsobena virem přenášeným při orálním styku – tzv. papilomavirem (HPV). Riziko se zvyšuje s počtem partnerů, s nimiž
žena orální hrátky podstoupila.

Infekce HPV je také příčinou většiny případů rakoviny děložního hrdla. Před touto nebezpečnou chorobou se lze ale chránit očkováním. Tento druh očkování není zrovna levnou záležitostí, některé pojišťovny, např. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, na něj ale naštěstí přispívají. ZP MV ČR má k tomuto účelu zřízen speciální Balíček očkování proti papilomaviru. 

Autoerotika a komunikace mezi partnery

Pokud díky autoerotice dokonale znáte své tělo a nebojíte se partnerovi říci, co se vám líbí, váš sexuální život má zelenou. Také v případě jakýchkoliv partnerských nebo sexuálních potíží je prvořadá otevřená komunikace. Nestydět se vyjádřit své obavy či touhy je polovičkou k vítězství.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies