Výživa a hygienické potřeby novorozence

Nejcitlivějším obdobím dítěte je novorozenecký věk, kdy je organismus velmi křehký a náchylný k různým onemocněním. O novorozence je třeba pečovat obzvláště opatrně a vybírat jen tu nejkvalitnější výživu i hygienické potřeby.

Krmení miminka lžičkou

VÝŽIVA KOJENCŮ

Mléčná výživa pro děti

Pokud maminka z nějakého důvodu nemůže kojit své dítě, řešením je umělá mléčná výživa. V tzv. počátečním mléce, které se vyrábí pro novorozence do 4. měsíce života, je větší obsah sacharidů, kterých dítě v tomto období potřebuje nejvíce. Dítě však nemusí umělou výživu snášet nejlépe. Po požití mléka může zvracet nebo mít průjem, proto je třeba vybírat umělou výživu obzvláště pečlivě. Speciální druhy umělé výživy potřebují nedonošení novorozenci nebo nemocné děti. Je-li miminko krmené z lahve, je třeba poradit se o způsobu a průběhu výživy s praktickým dětským lékařem.

 

Zásady mléčné výživy

Při přípravě mléka pro kojence se nesmí dávat více či méně prášku než je stanoveno, voda musí být kojenecká a převařená. Mléko vždy připravujte čerstvé, nenechávejte ho několik hodin před použitím ležet. Mléko ohřívejte na tělesnou teplotu dítěte. Jednou ohřáté mléko nikdy znovu neohřívejte! Zvyšujete tím riziko napadení bakteriemi. Kojenecké lahvičky sterilizujte varem.

Nemléčná výživa

Masový vývar

Od 4. měsíce nekojeného dítěte a 6. měsíce dítěte kojeného přestává mléčná strava stačit a pomalu se do jídelníčku zavádí i nemléčné pokrmy. Zavedení pokrmu by mělo být postupné, začíná se jednou lžičkou. Prvním nemléčným pokrmem by měl být masový vývar s jemně rozmixovaným masem, kořenovou zeleninou a bramborem.

Ovocné pyré

Ovocné pyré je dalším druhem nemléčného příkrmu. Může být složeno z rozmixovaných jablek, hrušek, broskví či jiného ovoce nebo můžete využít široké nabídky kojeneckých přesnídávek.

Další druhy nemléčné výživy kojence

Kojence můžete přikrmovat také jemně rozmixovanými bramborami nebo rozmixovanou rýží. Jídlo nekořeňte ani nesolte.

Tekutiny

Pokud se vám zdá připravená nemléčná výživa příliš hustá, můžete ji jednoduše zředit vodou nebo kojeneckým mlékem. Tekutiny jsou důležitou součástí nemléčné stravy – používejte hlavně ovocné šťávy a dětské čaje.

NOVOROZENEC A HYGIENICKÉ POTŘEBY

Pleny – bavlněné nebo jednorázové?

V dnešní době jsou velmi oblíbené jednorázové pleny, které jsou poměrně drahé, ale velmi praktické. Po použití je stačí vyhodit do koše. Na rozdíl od nich bavlněné pleny se musí neustále prát, sušit a žehlit a přebalování je s nimi také mnohem těžší. To, co by ale mělo maminku skutečně zajímat, je zdravotní nezávadnost plen.

Zdravotní nezávadnost dětských plen

Jednorázové pleny dokáží udržet zadeček v suchu a zabránit tak opruzeninám, což ovšem nemusí platit u levnějších variant těchto plenek. V nekvalitních jednorázových plenkách často dochází k nezdravému zapaření pokožky. Častá výměna plenek by proto měla být samozřejmostí (tj. minimálně pětkrát za den, po stolici vždy). Citlivou kůži po každé výměně plenek ošetřete hygienickými ubrousky a dětským olejem nebo mastí proti opruzeninám a zasypte dětským pudrem. Ortopedové doporučují kupovat o číslo větší pleny – nožky dítěte totiž musí být pro správný vývoj co nejvíce od sebe.

Jednorázové pleny pro atopiky

Dítěti s atopickým ekzémem nebo alergií kupujte zásadně speciální jednorázové pleny, tzv. ekoplenky, které neobsahují zbytečné deodoranty, barviva, antioxidanty, krémy nebo jiné chemické látky.

Dětský olej

Vysoce citlivá dětská pokožka vyžaduje tu nejjemnější péči. Kvalitní dětský olej by měl být čistě přírodní, bez chemických a konzervačních látek a nejlépe i bez parfemace. Chrání pokožku před vysoušením a udržuje ji zdravou.

Dětské mýdlo

Také dětské mýdlo by mělo být přírodního, nejlépe rostlinného původu. Výbornou složkou je jemně ošetřující heřmánek nebo měsíček a lanolin – vosk z ovčí vlny, který dodává pokožce lipidy. Dětské mýdlo by mělo být dermatologicky testováno!

Dětský pudr

Dětským pudrem zasypávejte pokožku po každé výměně plenek. Jeho úkolem je chránit pokožku před zapařením a opruzením. Dětský pudr by měl být stejně jako jakákoliv jiná dětská kosmetika dermatologicky testovaný.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies