Velikonoce - svatý týden

Jak jsme vám slíbili, dnes navážeme na minulý článek a povíme si o velkém pátku, bílé sobotě, velikonoční neděli a pondělku a také o bílé neděli. Jaké tradice by se v tyto dny měly dodržovat?

Velikonoce - svatý týden

 

  • Velký pátek - 14.4. 2017

 

Velký pátek skrývá velké tajemství. Je to den, kdy si připomínáme smrt a ukřižování Ježíše Krista. Křesťané jej prožívají jako den postu, smutku, ticha a rozjímání. Podle evangelií Ježíše ukřižovali ve 3 hodiny odpoledne, takže se přesně v tento čas scházejí všichni věřící k zvláštní bohoslužbě.

 

Nejedná se o běžnou mši. Tato zvláštní bohoslužba slouží k otevírání smyslu utrpení a smrti Krista. Při čtení Bible se má pokleknout před křížem, také se přednáší modlitby za bolesti celého světa - za války, špatné vztahy, nejednotu křesťanů a mnoho dalších.

 

Je spousta zvyků a pověr, které se vážou právě na tento den. Například lidé věřili, že když vstanou před východem slunce a půjdou se umýt do potoka, budou se jim pak vyhýbat nemoci. V tento den se také báli čarodějnic a uhranutí. Lidé se domnívali, že se na velký pátek nesmí nic půjčovat, protože by hrozilo, že daná věc bude majiteli navrácena v očarovaném stavu.

 

  • Bílá sobota - 15.4. 2017

 

Tímto dnem končí dlouhotrvající půst, neslaví se mše svatá ani další svátosti. Tedy kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. V bílou sobotu lidé uklízeli, bílili celý dům a dělaly se přípravy na Boží hod velikonoční. Pekly se mazance, beránci, muži pletli pomlázky a ženy malovaly vajíčka.

 

  • Velikonoční neděle - 16.4. 2017

 

Křesťané tento den označují dnem Páně a pravidelně se v tento den scházejí k tzv. “lámání chleba”. Kristus v tento den vstal z mrtvých a tím dovršil ono Boží stvořitelské dílo.

 

  • Velikonoční pondělí - 17.4. 2017

 

V tento den se chodí koledovat, je velikonoční hodování, děvčata rozdávají malovaná vajíčka za odměnu, že je kluci vyšlehají pomlázkami z vrbového proutí. Děvčata ozdobí proutky barevnými stuhami a na některých místech je zvykem, že v úterý chodí s pomlázkou děvčata a polévají chlapce vodou.

 

  • Bílá neděle - 23.4. 2017

 

V tuto druhou velikonoční neděli novokřtěnci nosili naposledy bílé křestní roucho. Na bílou neděli se často provádí slavnostní první svaté přijímání.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies