Veďte děti k samostatnosti, prospěje jim to.

Jestli nechcete své dítko vychovat tak, aby bylo nesnesitelně rozmazlené a neschopné se pro něco rozhodnout či něco udělat, měli byste jej vést k samostatnosti. Začněte již odmalička.

Veďte děti k samostatnosti, prospěje jim to.

 

Jako příklad vám uvedeme jedno velmi oblíbené moudro: “Dej člověku rybu a nasytíš ho na jeden den. Nauč ho ryby chytat a nasytíš ho na celý život.”. Podle něj byste se měli řídit. Když svému dítěti předáte, co nejvíce životních mouder, které jste za svůj život nasbírala, a pomůžete mu je pochopit a naučíte ho, jak žít bez závislosti na pomoci ostatních, později vám jistě poděkuje.

 

Dítě může chtít dělat některé věci samo a může to být již v batolecím věku (1 - 3 roky). Takové děti si plně uvědomují svou osobnost. Rodičům nezbývá nic jiného, než mít spoustu trpělivosti a své dítko podporovat a vést k samostatnosti, jak to jen půjde.

 

Samozřejmě vám neříkáme, že dítě v tomto věku zvládne všechno samo. Začněte drobnostmi, jako je oblékání. Nechte ho občas potrápit se zapínáním knoflíčků nebo se zavazováním tkaniček. Když mu to dlouho nepůjde, zkuste mu navrhnout, že mu poradíte. Pokud ale bude bude chtít pokračovat sám, tak ho jednoduše nechte.

 

Snažte se, aby u toho vaše dítě přemýšlelo. Zeptejte se ho třeba, v jakém chce spát pyžámku. Pak mu dejte na výběr ze 3 možností a ono si nějakou zvolí a získá tak pocit nezávislosti. Ale jestli mu dáte na výběr z více než 3 druhů oblečení, dítě může být zmatené. Stačí pár variant a podobně to praktikovat i při řešení dalších situací.

 

Důležité je, dát mu dostatečný prostor.

 

Možná si myslíte, že batolata jsou nešikovná, mohou něco rozbít nebo si ublížit. Prostě máte pocit, že to nezvládnou a že je musíte světem provázet pěkně za ručičku. Právě naopak. Batolata jsou šikovná. Povídejte si s nimi a pomáhejte jim utvářet vlastní názory. Bude se jim to v budoucnu hodit, když se ocitnou před těžkým rozhodnutím.

 

Je to ale i trénink pro budoucí studium či zaměstnání. V pozdějším věku mu můžete dát za úkol oškrábat brambory. A jestli bude škrábat jednu bramboru 20 minut, na tom přece nezáleží. Postupem času se zlepší. Pokud to ale uděláte za něj s tím, že na to nemáte čas, zvykne si na to a bude vědět, že to může někdo udělat za něj.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies