Univerzita třetího věku

Třetí věk je období, které obvykle začíná odchodem do důchodu. Lidé začínají ztrácet kontakt s lidmi a aktivním životním stylem. Studium na univerzitě třetího věku jim umožňuje zachovat si mentální svěžest i kvalitu života.
Starší paní s brýlemi

Univerzita třetího věku a její výhody

Studium na univerzitě třetího věku umožňuje zachování a rozvíjení psychických i komunikačních aktivit, zabraňuje sociální izolaci a udržuje člověka v mentální svěžesti. Zvyšuje také kvalitu života seniorů, dává jim šanci k seberealizaci, napomáhá k duševní pohodě a zdraví.

Historie vzdělávání seniorů

První vzdělávací program pro seniory vznikl v roce 1972 ve Francii. U nás to bylo na Univerzitě Palackého v Olomouci v roce 1986 (prvním studijním oborem zde byla Péče o člověka a jeho zdraví). V roce 1995 v ČR vznikla Asociace Universit 3. věku.

Vysoké školy a univerzity třetího věku – jak fungují?

University třetího věku vznikají při vysokých školách. Poskytují lidem vyššího věku všeobecné, zájmové a neprofesní vzdělávání na vysokoškolské úrovni. Forma vzdělávání zohledňuje zdravotní stav seniorů, jejich mentální úroveň i sociální postavení. Univerzity jim umožňují pohodlný přístup k učebním materiálům. Nedílnou součástí studia je závěrečné zhodnocení.

Univerzity třetího věku seniorům nabízejí

  • krátkodobé populárně naučné přednáškové cykly
  • tématické kurzy (počítačové, jazykové apod.)
  • dlouhodobé vzdělávací programy (až tříleté)
Článek více než související s tímto a to o celoživotním vzdělávání, naleznete zde.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies