Tuk v těle od A do Z

Tuk je nezbytný pro zdravé fungování těla. Příliš mnoho a nebo naopak příliš málo tělesného tuku našemu tělu škodí. Přečtěte si více o podkožním a vnitřním tuku, jeho měření a dietě vhodné ke snížení hladin tuků v krvi.

Omotaný metr kolem ženského břicha


Naše tělo tuk potřebuje pro každodenní fungování

Tělesný tuk je důležitý pro každodenní fungování našeho těla, je nejbohatším zdrojem energie. Tuk obaluje klouby, chrání orgány (ledviny jsou chráněny tělesným tukem před chladem) a transportuje důležité vitamíny a hormony. Je významným základním stavebním kamenem našeho imunitního systému. Množství tělesného tuku ovlivňuje růst a kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Ženy mají od přírody přibližně o 5% tělesného tuku více, než muži. Tělo ženy je přizpůsobeno tak, aby poskytlo ochranu jak samo sobě, tak i případnému plodu. Proto mají ženy více enzymů, které ukládají tuky a méně enzymů, které tuky spalují.

Podkožní tuk je ukryt pod kůží

Podkožní tuk se soustřeďuje na okolí žaludku, horních končetin, boků, stehen a může způsobit deformaci tělesných proporcí. I když nemá podkožní tuk přímé spojení se zvýšeným rizikem onemocnění, existují domněnky, že zvyšuje zátěž srdce a způsobuje další komplikace.

Vnitřní tuk ohrožuje naše zdraví

Vnitřní (viscerální) tuk má jiné složení než tuk, který se ukládá na hýždích, bocích a stehnech. Tento tuk, uložený v oblasti břicha, produkuje například mnohem více tukových látek, které se v játrech mění na jiné tuky. Tuk uložený v oblasti břicha silně zatěžuje organismus a často je příčinou cukrovky, vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Může zapříčinit infarkt i mrtvici. Pokud se vnitřní tuk zvyšuje, stoupá hladina triglycerínu a „špatného" LDL-cholesterolu, který zapříčiňuje kornatění cév. Zároveň snižuje hladinu „dobrého" HDL-cholesterolu.

Měření pasu je dobrým ukazatelem a indikátorem

Obvod břicha je dobrý ukazatel množství vnitřního tuku a také indikátorem možného rizika infarktu. Výrazně větší riziko hrozí ženám, které mají v pase více než 88 centimetrů a mužům, kteří mají více než 102 centimetrů. Ideální obvod by neměl přesáhnout 80 centimetrů u žen a 94 centimetrů u mužů.

Jaké je vaše  BMI?

BMI je zkratka pro Body Mass Index. Tento index se spočítá dělením hmotnosti člověka druhou mocninou jeho výšky. Hmotnost se udává v kilogramech a výška v metrech. Na základě vypočteného BMI lze hodnotit přiměřenost naší hmotnosti, tedy máme-li přiměřenou hmotnost nebo nadváhu.

Vyhodnocení BMI

  • méně než 18,5 - podváha
  • 18,5 - 25 - ideální váha
  • 25 - 30 - nadváha
  • 30 - 35 - mírná obezita
  • 35 - 40 - střední obezita
  • nad 40 - morbidní obezita

Dieta ke snížení hladin tuků v krvi

Pokud je hladina tuků v krvi zvýšená, je třeba zahájit nízkocholestrolovou dietu. Zásady této diety je třeba dodržovat dlouhodobě, jinak nedojde ke zlepšení stávajícího stavu. Základem je vyvážený jídelníček, který zajistí tělu optimální přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Cholesterolu přijímáme max. 300 g denně. Jídlo by se mělo přijímat pravidelně čtyřikrát až pětkrát denně spolu s dostatečným přísunem tekutin.

Vyhnout bychom se měli živočišným tukům (máslo, tavené sýry, sádlo), vnitřnostem (mozeček, játra, ledvinky, jazyk atd.), tučným masům a masným výrobkům (uzeniny, paštika, tlačenka apod.), vaječným žloutkům, tučným mléčným výrobkům (šlehačka, smetana, tučný jogurt, smetanové sýry), tučnému pečivu, smetanovým zmrzlinám, dezertům, moučníkům, kandovanému pečivu a slazeným nápojům.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies