Trápí vás nadýmání? Můžou za to tyhle potraviny!

Také se vám někdy stává, že se ráno cítíte pohodlně a při návratu domů z práce máte pocit, že vám oblečení praská ve švech? Můžou za to některé potraviny a nemusí to být nutně luštěniny, zelí nebo kapusta.

břicho

Za nadýmání a nafouklé bříško mohou také následující potraviny.

Káva s mlékem či smetanou

Jestliže je káva s mlékem vaším ranním rituálem, pak se není čemu divit, pokud vás trápí nadýmání. Tato kombinace podle některých odborníků zažívání vyloženě škodí. Údajně zatěžuje dvanácterník a to nemá dobrý vliv na ostatní trávicí pochody.

Mléčné výrobky

Také mléčné výrobky mohou rozhodit zažívaní. A to v případě, že patříte mezi jedince, kteří mají sklon k nesnášenlivosti laktózy, což je mléčný cukr. Stačí, když se ve vašem těle tvoří málo laktázy, tedy enzymu, který laktózu štěpí.

Ovoce

Typickým příkladem možného spouštěče plynatosti je jablko. Tohle zdravé ovoce nabité vitaminy totiž obsahuje také látku, kterou ne každý bez problému zpracuje, zvláště ve větším množství. Je jí sorbitol. Tento cukr ale obsahuje i další ovoce, na které je třeba dávat si pozor. Jsou to například švestky, hroznové víno, hrušky nebo třešně. A pozor, k nadměrné plynatosti přispívají i méně zralé banány, protože mají vyšší obsah škrobu, než ty zralé.

Umělá sladidla

Někomu mohou působit nadýmání také potraviny s umělými sladidly. Například sorbitol se nachází nejen v některém ovoci, ale také se vyrábí uměle pro potravinářské potřeby. Své potíže ještě znásobíte, když si ho dopřejete ve žvýkačkách nebo v sycených nápojích, které jsou také spouštěči nepříjemné plynatosti díky oxidu uhličitého.

A které potraviny nám naopak pomohou zbavit se nadýmání?

Okurky

Okurky mají výjimečný vliv nejen na naší pleť, ale také na náš celkový organismus. Působí totiž detoxikačně a diureticky. Pomohu vám zbavit se přebytečné vody a následně oteklých rukou a nohou.

Papája

Papain je enzym, který se nachází v papáji. Pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a tím usnadňuje trávení. Obsahuje také spoustu vlákniny, která podporuje normální funkci trávicího systému a vyprazdňování.

 

Jako prevenci plynatosti můžete vyzkoušet mátový nebo zázvorový čaj. Dále fenykl, kmín, skořici, med, koriandr a mnoho dalších. Kysané mléčné výrobky jsou povoleny, obsahují totiž probiotika, která urychlují pohyb ve střevech.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies