Těhotenství nemusí být bolavé

Bolesti zad, kazící se zuby, otoky končetin, pálení žáhy, to všechno nás může potkat v době těhotenství. Mnoho těchto zdravotních nepříjemností lze ale výrazně zmírnit. Víme jak.

Těhotná žena sedící na louce

Bolavá záda

V době těhotenství se vazy v těle matky změkčují a uvolňují tak, aby udělaly místo pro dítě. To nadměrně zatěžuje záda, zvláště v jejich spodní části.

Řešení

Pravidelné cvičení na těhotenském míči, plavání nebo jóga pomáhají posílit svaly zad a předcházet bolestem. Vždy po dvou hodinách sezení se projděte a protáhněte. Nenoste obuv s vysokými podpatky! Vyzkoušet můžete také podpůrný těhotenský pás. Pokud bolest neustupuje, požádejte partnera o masáž.

Otoky končetin

Zvýšený tlak na dolní končetiny a změna složení krve (v krvi je málo bílkovin, které na sebe vážou vodu a ta proto uniká tam, kde je bílkovin nejvíce – do svalů) má za následek otoky končetin. I tento problém lze ale alespoň zmírnit.

Řešení

Pijte dostatek tekutin, aby vaše tělo nezadržovalo vodu a vyhýbejte se přílišnému solení jídel. Dopřejte si masáže nohou.

Vysoký nebo nízký krevní tlak

Mírné kolísání tlaku je u nastávajících maminek normální – v první polovině těhotenství se snižuje, v druhé polovině bývá zase vyšší. Časté nebo výrazné výkyvy by ale měly být sledovány lékařem.

Řešení

Náhlý pokles nebo vzrůst krevního tlaku může být dán stresem nebo nedostatkem odpočinku. V době těhotenství je více než kdy jindy důležité odpočívat a nepřemáhat se. V horkých dnech se raději držte ve stínu.

Ranní nevolnosti

Těhulky se nejčastěji stěžují na ranní nevolnosti. Jsou způsobeny zvýšenou produkcí hormonů a bohužel s nimi nic nenaděláte.

Pálení žáhy

Objevuje se v pokročilém stadiu těhotenství – děloha tlačí na žaludek a žaludeční šťávy jsou vysouvány zpátky do jícnu.

Řešení

Nejezte příliš kořeněná a výrazná jídla. Proti pálení žáhy smíte užívat léky, které vám předepíše lékař.

Krvácející dásně a kazící se zuby

V době těhotenství tělo ženy potřebuje třikrát větší dávky vápníku, neboť větší část spotřebuje na výstavbu svalů a kostí samo dítě. Pokud mléčným výrobkům neholdujete a pravidelné čistění zubů také zanedbáváte, mohou to vaše ústa odnést zubními kazy nebo krvácejícími dásněmi.

Řešení

Konzumujte dostatek mléčných výrobků. Zajděte si nejméně jednou na prohlídku k zubnímu lékaři. Křeče v nohách Nedostatek některých minerálních látek se projevuje křečí v lýtkách. Tyto potíže se vyskytují zejména v posledních měsících těhotenství. Řešení Dopřejte svým končetinám teplé koupele a dostatek potravy, která je zdrojem hořčíku, vápníku a draslíku. Pravidelně nohy s nataženými prsty protahujte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies