Syndrom vyhoření neboli burn-out – práce problémem?

Syndrom vyhoření neboli burn-out syndrom se může objevit u lidí, kteří jsou v neustálém kontaktu s druhými lidmi, a proto mohou být vystaveni častěji vnitřnímu napětí. Jak se stane, že milující profese začne být na obtíž?
Lidé hledící do notebooku

Kde se vzal burn-out neboli vyhoření

Tento syndrom byl podrobněji popsán v polovině sedmdesátých let. Tento syndrom je spjat s prací, kdy člověk může pozorovat postupnou ztrátu zájmu o svou práci, cítí se vyprahlý, vyhořelý, vnitřně neuspokojený a komunikace mezi lidmi se stává nutností a problémem. Objevuje se zejména u psychicky náročných profesí a povolání, kde každodenní komunikace patří k pilířům náplně práce. Jedná se zejména o doktory, zdravotní sestry, učitele, sociální pracovníky, vychovatele apod.

Když se práce stane problémem, dojde k vyhoření

Burn-out syndrom doprovází několik fází, které mohou mít vleklou podobu. Lidé přicházejí do práce s určitým nadšením, entuziasmem, ale postupně dochází k denní konfrontaci reality s idejemi a nastává rozčarování. Vyhoření postihuje nejen lidi, kteří jsou v neustálém psychickém vypětí, ale často také ty, kteří přicházejí do práce s velkým nadšením a „zapálením” pro věc. Lidé mohou cítit neustále vnitřní napětí, úzkostlivé pocity, které ústí do dlouhodobého, chronického stresu.

Jak se projevuje burn-out u vyčerpaných lidí

Burn-out na sebe nabaluje nejrůznější psychosomatické potíže. Vyčerpaní lidé sami sobě ani ostatním nepřiznají úzkost, strach, vnitřní tenzi, únavu, nervozitu, neschopnost koncentrovat se, poruchy spánku, bolesti hlavy apod. K rozvinutí syndromu vyhoření však mohou existovat určité dispozice. Blíž k tomu mohou mít lidé, kteří prožívají vše emotivně, a proto náchylnější je např. cholerik nebo sangvinik, než flegmatik.

Etapy postupného vyhasínání a následné vyhoření

  • Vyhoření vznikne následkem dlouhodobé a postupné psychické únavy, vyčerpání a působením stresujících faktorů.
  • Etapy postupného vyhasínání mají několik fází.
  1. V počátcích se vrhá člověk s zapálením do své práce a je plný nadšení.
  2. Poté může dojít k postupnému rozčarování, kdy musí slevovat ze svých požadavků, své ideje konfrontuje s realitou. Výsledky práce neodpovídají představám, dochází ke zklamání a pracovní činnost se utlumuje.
  3. V další fázi dochází k frustraci, kdy dochází k negaci, zhoršuje se sociální komunikace a objevují se první psychické a somatické obtíže.
  4. Poté nastává apatie, kdy začíná člověk řešit jen nejnutnější problémy a uzavírá se.

Vyhoření v rodinném životě

Neustálá psychická zátěž, dlouhodobé vyčerpání, stres – to vše nemálo zasahuje i do osobního života. Lidé si přenášejí své problémy z práce do rodinného života, stávají se podrážděnými, a to je příčinou dalších konfliktů. Mnohdy dochází také k rozpadání osobních vztahů.

Kdo zvládá pracovní zátěž lépe? Muž nebo žena? Více se dozvíte v článku..

Jak se bránit burn-outu

  • I proti vyhoření však existuje určitá prevence.
  • Jde především o zdravý postoj k práci.
  • Práce se může stát posláním, ale není to jen jediný smysl života.
  • Jde také o to, jaké koníčky a zájmy člověk ve svém volné čase má. Věnovat se můžete opravdu jakékoliv činnosti, která vás baví.
  • Stres a vyčerpání je možné minimalizovat pohybem, sportovní činností a celkově zdravotním životním stylem.
  • K problémům by měl člověk přistupovat s nadhledem a s pozitivním myšlením.
  • Důležitou podporu by měla představovat také rodina, přátelé a kolegové v práci.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies