Syndrom krční páteře

Syndrom krční páteře neboli C-syndrom se vyznačuje prudkými bolestmi při otočení hlavy na stranu. Postižený může mít také závratě, poruchy zraku nebo sluchu. Bolesti často vystřelují do ramene.

Rentgen krční páteře

Syndrom krční páteře neboli cervikální syndrom (zkráceně C-syndrom) je soubor obtíží, jejichž příčina vězí v oblasti krční páteře. Bolesti se nemusí projevovat jen na krku, často vyzařují i do ramen nebo do hlavy. Bolesti jsou zvláště prudké při otočení hlavy na stranu. Postižený často drží hlavu v úklonu, aby svým bolestem ulevil. C-syndrom může být provázen bolestmi hlavy, závratěmi a poruchami sluchu nebo zraku.

Příčiny C-syndromu

C-syndrom může mít různé příčiny. Někdy je vyvolán prudkým pohybem hlavy, kdy dojde ke stažení svalů nebo k podráždění nervů vystupujících v oblasti páteře. Jinou příčinou může být opotřebení meziobratlového spojení, ale i další chorobné změny na páteři. Obtíže v oblasti krční páteře mohou vyvolat také změny obratlových plotének (zúžení, vyklenutí nebo výhřez). Ve vyjímečných případech může být C-syndrom způsoben onemocněním vnitřních orgánů.

Léčba C-syndromu

U syndromu krční páteře je důležité léčit nejen její následky, ale i onemocnění, kterým byl C-syndrom vyvolán. K odstranění pohybových bolestí se hlava znehybní tzv. Schanzowým límcem. Dojde-li k zánětu nervů, dostává pacient protizánětlivé léky. K uvolnění staženého svalstva krku a ramene pomáhají opakovaně podávané injekce. Pokud je příčinou C-syndromu nesprávné postavení krčních obratlů, lékař může doporučit masáže nebo se pokusí obratle napravit odbornými chiropraktickými hmaty.

Prevence a svépomoc při C-syndromu

Chraňte se proti průvanu a speciální gymnastikou udržujte krční páteř ve správném postavení. Pravidelným cvičením posilujte krční svaly. Dojde-li k C-syndromu, můžete se pokusit zmírnit bolesti pomocí tepla.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies