Střídavá péče - v jakém případě může fungovat?

Budete se rozvádět a oba se chcete i nadále starat o děti? Možná vám střídavá péče připadá jako ideální řešení, ale nemusí to tak být. Střídavá péče je vhodná pouze pro rodiče, kteří spolu i nadále dobře vycházejí. Pokud jste se tedy oba rozhodli, že bude nejlepší, když se rozvedete, ale i nadále chcete zůstat v kontaktu, pak je dobré a taky velmi rozumné, že chcete pro dítě střídavou péči. Jak ale poznáte, jestli je pro vás střídavá péče tou nejlepší volbou?

Jak zvládnout střídavou péči o dítě?

 

Především si musíte uvědomit, že ať se rozhodnete jakkoli, nikdy nenajdete ideální řešení. Takové řešení neexistuje. Hledáte prostě jen to nejmenší zlo. V první řadě musíte myslet na děti. Většina rozvádějících se párů děti nebere na vědomí. Což je špatně. Děti přece za nic nemohou. Někteří se pak o ně přetahují, hádají, soudí jenom proto, aby nad partnerem vyhráli.

 

Ale dítě nemá uspokojovat vaše potřeby. Dospělí se mají starat o základní potřeby dětí. Jen málo rozvodů má hladký průběh. V těch ostatních se rodiče chovají tak, jako by zapomněli, že se kdysi milovali. Nejhorší a nejsmutnější na životě je, že se lidé soustředí většinou na ty špatné věci, co se jim odehrály v životě. I když je to jen malá, mnohdy nepatrná část. Pamatujeme si jen to zlé a zapomínáme ty dobré věci.

 

Je pro vás střídavá péče ideálním řešením?

 

Možná se domníváte, že většině rodičů jde hlavně o dokonalé řešení pro děti. Někteří rodiče, a bohužel se častěji jedná o muže, vyžadují střídavou péči ze špatného důvodu a tím je pomsta vůči ženě. Pokud k sobě budou rozvádějící se partneři zcela upřímní a nebudou si házet “klacky pod nohy”, měla by střídavá péče fungovat.

 

Musíte si umět odpovědět na pár otázek:

 

  • Zvládnete se s partnerem domluvit i bez zbytečných hádek?
  • Umíte respektovat názor či volbu partnera?
  • Shodnete se na výchově dětí?
  • Jak se asi cítí vaše děti, když se musí neustále stěhovat od jednoho rodiče k druhému?
  • Jste schopni dítěti zajistit bydlení napůl mezi školou a kamarády?
  • Dohodli jste se s partnerem, jak ponesete náklady na péči o dítě?
  • Jak se vyrovnáte s tím, že si jednoho dne váš partner najde jinou ženu? A co když s ní založí novou rodinu?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies