Střídavá péče o dítě

Má vaše dítě dva domovy? Vaše láska, manželství je otázkou minulosti? Vídáte se s partnerem jen u příležitosti předávání dětí? Pokud i vy patříte do této rozšiřující se skupiny rodičů, nezbývá nic jiného,než tento fakt přijmout a uchopit za správný konec.
Žena líbající své dítě

Co je střídavá péče

Střídavá péče je řešením disproporce ve vztahu dítěte k oběma rodičům, která je důsledkem úpravy poměrů nezletilých dětí po rozvodu. Střídavá péče je nejlepším darem, který může dát rozvádějící se pár svým dětem. Je to svěření dítěte v určitém přesně vymezeném časovém období do výchovy jednoho rodiče a v dalším časovém období do výchovy druhého rodiče. Soud vymezí práva a povinnosti obou rodičů v těchto střídajících se časových úsecích.

Úskalí střídavé péče o děti

Přestože se snažíte, střídavá péče bývá většinou pro rodiče záležitostí plnou rozporuplných pocitů. Společná výchova je správným řešením tehdy, kdy rodiče, přestože prožili rozvod spolu nadále zůstávají v nějaké formě společenského soužití, jejich vztah je vyrovnaný a komunikace schopný. Týká se to i nesezdaných rodičů.

Střídavá péče, kdy není vhodná

Emočně náročné rozchody, kdy rodiče nejsou schopni společně komunikovat jsou předpokladem k tomu, že střídavá péče zřejmě nebude fungovat. Schopnost a ochota se společně domlouvat ve věcech týkajících se dítěte je jedním z předpokladů, které střídavá výchova vyžaduje. A komunikace s člověkem, se kterým jste prožili tak krásné i zlé chvíle, je opravdu náročná. Pokud trpíte velkou averzí vůči partnerovi a z jakéhokoli důvodu je vaše komunikace nemožná, není střídavá péče vhodná.

Střídavá péče o děti – předpoklady

  1. Důležitým předpokladem u střídavé péče je přání dítěte žít s oběma rodiči.
  2. Stejný (podobný) přístup k výchově dítěte u obou rodičů.
  3. Taková blízkost bydlišť obou rodičů, aby dítě neměnilo školu a kamarády.

Ideální pro vývoj dítěte je - a to nepopiratelně - pokud vyrůstá v úplné rodině, pod vlivem obou rodičů. Je zde však ještě důležitá podmínka – rodina musí být harmonická s příznivými vztahy mezi všemi, hlavně mezi rodiči. Dítě potřebuje mámu i tátu – a to zároveň. Představte si sami sebe v kůži takového dítěte a vyrovnejte se s tím, že budete každý týden trávit na jiném místě, s jinými lidmi.

Střídavá péče – výhody

Muži podílející se na střídavé péči si mohou vybudovat skutečnou důvěru svých dětí a prožívají s nimi opravdovou blízkost. Jejich vztah je ve srovnání s nevyhnutelně povrchním vztahem otců, kteří vídají dítě jednou za dva týdny, daleko kvalitnější. Čas trávený s dětmi jim dává možnost reálně děti vychovávat.

Střídavá péče - vnímání dětí

Pro děti znamená střídavá péče možnost mít oba rodiče, oba jsou stále v jejich životě, na oba se mohou kdykoli obrátit. Jsou však děti , pro které je zátěž při střídání prostředí neúnosná. Není kompenzována právě těmito pozitivy, které střídavá péče přináší. Mohou mít problém s tím, kam vůbec patří.

Střídavá péče je nesporně fungující možnost, jak vychovávat děti. Je však otázkou, jak která rodina tento systém zvládne. Situace je to náročná jak pro dítě, tak pro rodiče a každý tohoto života není schopný. Střídavá péče je záležitostí komunikace, porozumění a hlavně individuality každého z účastníků.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies