Střední Dalmácie

Střední Dalmácie je nejoblíbenější oblastí chorvatského pobřeží. Turisty láká především členitým pohořím, oblázkovými pĺážemi, rybářskými přístavy a historickými městy.

Pohled na Omiš v Chorvatsku

Kde se nachází Střední Dalmácie

Střední Dalmácie je symbolicky vymezena městy Primošten na severu a městem Gradac na jihu. Přírodní hranici vytváří také řeka Krk. Jsou zde města jako např. Makarska, Gradac, Omiš, Podgora, Živogošče, Baška voda, Primošten nebo Fučeli. Správním centrem Střední Dalmácie je druhé největší město Chorvatska, Split.

Středodalmatské ostrovy

K oblasti patří také ostrovy Brač, Hvar, Vis, Šolta, Ciovo, Biševo, Jabuka, Drvenik Mali a Veliki. Největší a nejnavštěvovanější jsou první dva jmenované ostrovy. Každý ostrov je jedinečný a zcela odlišný. „Živější“ jsou ostrovy Brač a Hvar, klidný a skromný je ostrov Šolta. Nedotčenou přírodu najdete i na Visu a ostrovu Biševo – ten je vyhlášený svou překrásnou Modrou jeskyní.

Krásy Chorvatska – Střední Dalmácie

Střední Dalmácie je právem pokládána za nejkrásnější oblast východního Jadranu. Díky dokonalé souhře přírody a dobové architektury zde najdete spoustu romantických míst, jako vystřižených z červené knihovny. Také kombinace oblázkových pláží s vysokými skalami pohoří Biokovo v pozadí vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

Historie a památky

Jste-li milovníky historie, určitě navštivte Split, který je dokonce zapsán v seznamu UNESCO, a známý Diokleciánův palác. Na památky je ale bohaté i severněji položené město Trogir s dodnes zachovalými hradbami, zachovalým zámkem a palácem (taktéž UNESCO). Historické centrum Trogiru leží na ostrůvku, který je spojen s pevninou mosty.

Nejkrásnější chorvatské pláže

Střední Dalmácie nabízí ty nejkrásnější chorvatské pláže. Nejznámější je Makarská riviéra, obklopena borovicovým lesem, mandarinkovníky a citrónovníky. V její severní části se nachází také Přírodní park Biokovo. Překrásné jsou ale i pláže na Zlatnimi Ratu na ostrově Brač, pláže na Hvaru, Šoltě a Visu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies