Strava pro děti do tří let

Pro své děti chceme jen to nejlepší. To platí i pro jejich stravu, jejíž složení je v tomto věku obzvlášť důležité. Jaké potraviny a od kterého měsíce může vaše miminko nebo batole bez obav konzumovat, a kterým se naopak vyhnout?
Dítě s kusem melounu sedící na trávě

Děti - výživa do 1. roku

Ideální výživou pro nejmenší děti je mateřské mléko. Složení mléka se přizpůsobuje potřebám dítěte a obsahuje protilátky chránící dítě proti alergiím a dalším chorobám. Navíc je zjištěno, že kojené děti mají vyšší IQ /údajně až o 7 bodů/.

 

Mateřské mléko je vždy sterilní, neobsahuje žádné mikroby, má správnou teplotu a je vždy po ruce. Hlavně v noci odpadá zdlouhavé chystání lahve s mlékem.

Kojení dítěte - výhoda nebo nevýhoda?

Kojení má výhodu i pro maminky: kojení a tvorba mléka představuje značný výdej energie, takže maminky se po porodu rychleji vracejí ke své původní postavě.

 

Kojení chrání ženu před rakovinou prsu i osteoporózou.

 

Tam, kde kojení není možné, se nabízí celá řada výrobků umělé výživy. Mléka, která jsou dnes na trhu, jsou svým složením přizpůsobena věku a potřebám dítěte.

Kombinovaná strava pro děti do 1 roku

Pediatři doporučují oddálit zavádění nemléčné stravy do věku 5-6 měsíců. U plně kojených dětí stačí zavádět příkrmy od dovršeného 6. měsíce. Prvním nemléčným jídlem by měla být vařená rozmixovaná zelenina.

 

Vždy počkejte na reakci dítěte /případná alergie/ a další příkrmy zavádějte postupně. Kolem 6.–7. měsíce lze zařadit maso a vařený žloutek. S bílkem počkejte až do 12. měsíce, může vyvolávat alergii.

 

Povoleny jsou i bílé plnotučné jogurty s živou mikroflórou, ale vyhněte se tvarohu /příliš velké množství bílkovin, které představují zátěž pro ledviny dítěte/, pribináčkům a dalším tučným smetanovým krémům a taveným sýrům, které obsahují příliš mnoho soli a fosforu.

 

Nejdůležitějším nápojem stále zůstává mléko. Sůl ani koření se do jednoho roku nepodává. Kolem 8.–9. měsíce můžeme zařadit chléb, piškoty a bílé pečivo /ne celozrnné, pro malé dítě jsou těžko stravitelné/.

 

Na trhu jsou také rýžové a obilninové kaše určené pro výživu kojenců. Lépe je začít rýžovými, jsou lehčeji stravitelné.

1–3 roky - přechod na tuhou stravu

V tomto období už má dítě pestrou stravu, která obsahuje cereálie, ovoce, zeleninu, maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny. Pozor na kupované potraviny - na některých je výslovně uvedeno, že nejsou vhodné pro děti mladší tří let.

 

Hlídáme taky obsah tzv. „éček“ - emulgátorů a konzervačních přísad, kterým by se měly děti vyhýbat. Vynecháme i příliš kořeněné, přesolené nebo tučné a smažené pokrmy. Důležitou součástí jídelníčku je stále mléko.

 

Měli bychom dávat přednost mlékům určeným speciálně pro batolata a kupovaným v lékárně. Dítě by přes den mělo vypít dostatek vhodných tekutin formou polévek, v mléce, ovoci a zelenině. Vhodné jsou i ovocné čaje, ředěné ovocné šťávy a stolní vody, ale bez bublinek.

Další zajímavé rady z rubriky rodiče a děti

Strategické hry rozvíjí dětskou kreativitu

Rizika těhotenství v pozdním věku

Cestování s dětmi

Už máte bezpečnostní zásuvky?

Když venku prší - tipy na domácí hry

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies