Spermabanka

Spermabanka je někdy poslední šancí pro neplodný pár. Spermie lze v teplotě -190° C uchovat více než 300 let. Po rozmrazení se opět začnou pohybovat o mohou oplodnit vajíčko.
Muž v bílém plášti a roušce sedící u laboratorního stolu

Spermabanky

jsou u nás součástí vybraných gynekologických ordinací nebo sexuologických ústavů. Spermie jsou zmraženy a uchovávány v páře dusíku v teplotě minus 190° C. Takto je lze uchovat i 300 let. Po rozmrazení se spermie zase začnou pohybovat a mohou oplodnit vajíčko. Služeb spermabank využívají hlavně páry, ve kterých muž není z nějakého důvodu schopen ženu oplodnit.

Anonymní dárci

Anonymním dárcem spermií se může stát každý, kdo se k odběru přihlásí a projde podrobnou lékařskou prohlídkou. Spermie dárce musí být mnohem výkonnější než spermie běžného muže. V České republice se dárci nevyplácí žádná odměna, ale jen uhrazená ušlá mzda či cestovní náklady. Nejvíce dárců se údajně najde mezi studenty vysokých škol.

Spermie si může nechat zmrazit i muž, kterého čeká zákrok, jež by mohl kvalitu spermií ohrozit. Pokud si nechá spermie uchovat ve spermobance z jiných, osobních důvodů, bude tato služba placená.

Odebrání a zmrazení spermatu

Sperma muž získá masturbací doma nebo přímo ve vyhrazené místnosti spermobanky. Muž přichází k odběru třikrát, neboť z jednoho odběru by nemusela být dávka dostatečná. Odběr se provádí do speciální nádobky. Sperma se pak smíchá s ochranným roztokem a uzavírá se trubiček zvaných pejety, ve kterých se pak zmrazí. Pří odběru se provádí vyšetření na některá infekční onemocnění.

 

Při odběru musí dárce vyplnit Žádost o zmrazení spermií. Po dvou letech musí znovu odsouhlasit, zda má o další uchování spermií ve spermabance zájem.

Výběr spermií

K oplodnění ženy spermatem může dojít pouze na základě žádosti ženy a souhlasu dárce spermatu. Lékaři vyberou zájemcům spermie toho dárce, který je barvou očí, vlasů, výškou a váhou co nejpodobnější budoucímu otci.

Spermabanky v ČR

  • Sexuologický ústav v Praze
  • Gynekologicko-porodnická klinika v Brně
  • Centrum pro léčbu neplodnosti Fertimed v Olomouci
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies